Медия без
политическа реклама

НАТО се отказва от ядреното оръжие в Европа

Путин похвали Байдън за удължаването на договора СТАРТ-3 и каза за какво ще разговарят на 16 юни в Женева

13 Юни 2021Обновена
БГНЕС архив

Страните членки на НАТО се готвят официално да се противопоставят на разполагането на наземни ядрени ракети в Европа. Това съобщава Defense News, позовавайки се на източници в Сената на САЩ и в Европа.

Според изданието изявлението за отказ за разполагане на наземни ядрени оръжия в Европа ще бъде направено след срещата на върха на НАТО на 14 юни, на която американският президент Джо Байдън ще се срещне с лидерите на други партньори в алианса.

Отказът от разполагане на ракети пък е един от начините за намаляване на политическото напрежение преди срещата на Байдън с руския му колега Владимир Путин в Женева на 16 юни, коментира още Defense News. Одобрението на Байдън е необходимо за официалния отказ от ядрено оръжие. Според изданието подобни действия на американския президент ще му дадат подкрепата на привържениците на контрола на оръжията измежду бившите военни, адвокати и служители. В началото на юни те се обърнаха към собственика на Белия дом с молба да включи точка в дневния ред на срещата си с Путин.

Същевременно руският президент похвали Байдън за това, че е подписал удължаването на договора СТАРТ-3 (за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия), като нарече това проява на професионализъм от страна на американския му колега. 

"Новата администрация (на САЩ), начело с президента Байдън, като първа стъпка продължи договора СТАРТ-3. Смятам, че това е много важна стъпка. И като цяло, разбира се от страна на Байдън, това е безусловна проява на професионализъм", каза Путин в интервю за интернет-платформата "Смотрим".

Руският държавен глава каза и за какво ще разговаря с Байдън на 16 юни в Женева: "Има някалко проблема интересни и за двете страни - стратегическата стабилност, регионалните конфликти, в това число в Либия и Сирия, загрежеността за екологията като цяло, и киберсигурността, която е особено важна".

Путин добави, че Русия е готова да предава на САЩ хакери и киберпрестъпници, ако САЩ подпишат съответно споразумение и те също предават на Русия такива хора.

В Германия, в условията на засилени мерки за сигурност, се провеждат учения на НАТО за изработване на взаимодействие в случай на ядрена война.  Холандски, белгийски и италиански бойци също участват в тях.

В същото време част от Конгреса на САЩ може да критикува забраната за разполагане на ядрени ракети в Европа. Тим Морисън, старши сътрудник в Института Хъдсън, който ръководеше ядреното възпиране по време на администрацията на Доналд Тръмп, заяви пред изданието, че решението на НАТО може да лиши Вашингтон от лоста над Москва в предстоящите преговори между Путин и Байдън.

"Ако това е едностранна отстъпка на Русия, това е ужасна идея; а ако е двустранна отстъпка, не е много по-добре, защото на Русия не може да се вярва. Защо бихме се отказали от предимство, което може да ни е необходимо в бъдеще, за да отговорим на руските бойни действия", каза Морисън.

 

 

САЩ са разположили в Европа около 150 ядрени бомби, предаде БНР, като се позовава на публикации в белгийски медии. Оръжието се съхранява в 6 бази в пет държави - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.