Медия без
политическа реклама

Гърция не пуска зелени коридори за ваксинирани

12 Юни 2021

Колони от автомобили се образуват през целия ден на граничен пункт „Кулата”. 
Колите в посока Гърция се пропускат поетапно, а на пътуващите се налага да чакат над два часа в задръстването. Повечето пътуващи са изненадани от ситуацията и недоумяват защо се налага да чакат, след като са изпълнили всички условия на гръцката страна. 

Причината за опашките е, че гръцките власти продължават избирателно да правят бързи тестове на влизащите в страната.

В петък здравните власти в южната ни съседка обявиха, че всички ваксини, дори тези, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ще бъдат признавани за влизане в страната. Остават в сила и другите варианти - отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането в страната или сертификат за скорошно преболедуване.

Зелени коридори за хората с ваксини обаче не са осигурени на граничния пункт с Гърция.

Колона от автомобили се образува и на влизане в България. Опашката от коли е около 3 км. От МВнР съобщиха, че граничният пункт работи нормално, а причината за колоната били проверките на документите на пътуващите.

За разлика от Гърция, България не прави тестове на влизащите в страната, изискват се само документи за завършен курс на ваксинация, или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа, или бързи тестове, направени до 48 часа от пътуването.

Още по темата