Quantcast
Здравният министър се ваксинира с "Янсен" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Здравният министър се ваксинира с "Янсен"

Обновена
6 887
 министерство на здравеопазването
Стойчо Кацаров

Здравният министър Стойчо Кацаров спази обещанието си и се ваксинира, като избра за целта еднодозовата ваксина "Янсен" на "Джонсън и Джонсън". "Янсен" е най-малко популярната ваксина сред предлаганите у нас - за изминалото денонощие например са поставени 1259 дози от нея при 12 729 от "Пфайзер".

Кацаров го прави едва сега, тъй като в края на годината изкара тежко COVID-19 и каза, че изчаква препоръчителния 6-месечен период за ваксинация на преболедували. Той няколко пъти заяви, че няма да агитира и принуждава хората да се ваксинират, но ще осигури добра организация и информационна кампания. Заради стари изказвания обаче министърът е възприеман като противник на ваксините. В първото си изявление на поста Кацаров откровено заяви, че той също отначало е имал резерви към ваксините - реплика, която веднага бе използвана от ГЕРБ да обвини служебния министър, че е провалил ваксинацията. В същото изявление, а и в следващите си прояви Кацаров подчертава, че "единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията".

Любопитен е не само изборът на ваксина за министъра, но и мястото на ваксинация - медицински център "Ориндж". "Министърът благодари за съдействието и професионализма на управителя доц. Спас Спасков", посочват от МЗ в съобщение на "Фейсбук" страницата си.

В последните две седмици Стойчо Кацаров си отвори няколко фронта с големите държавни болници. В "Лозенец" оповести драстични нарушения с трансплантации на чужденци с фалшиви самоличности, пререждане на висш държавен служител и несъществуващи хоспитализации, отчитани през НЗОК. В "Александровска" огласи тежки финансови загуби по времето, когато шеф там е бившият министър Костадин Ангелов. Най-пресните разкрития са от "Пирогов", където се проверяват 900 съмнителни хоспитализации на пациенти с COVID-19, които след като са лекувани от инфекцията, са отчетени още веднъж, но вече като пациенти с цироза и бъбречна недостатъчност в други клиники.

Ръководствата на тези болници отричат нарушенията и твърдят, че всичко в дейността им е незаконно. Разминаванията се обясняват с технически грешки. В "Пирогов" все още няма смени, но Кацаров освободи бордовете на "Александровска" и "Лозенец". И двете болнични ръководства обжалват, а Агенцията по вписвания им даде рамо, като отказа да впише новите. Заради това здравният министър поиска от правосъдния си колега Янаки Стоилов проверка и уволнения, ако се установи, че подозренията му за превишаване на правата са основателни.

Наред с проверките, министърът разгневи големите болници и с проект за промени в изискванията на медицинските стандарти. Идеята на този проект е да освободи болниците от количествените изисквания за определен брой специалисти и да сложи край на порочната практика да се сключват фиктивни трудови договори с пенсионирани лекари, за да се получават пари по дадена клинична пътека. Министърът напомня, че много от тези изисквания са продукт на лобистки натиск, но веднага бе обвинен в същото - че инициираните промени също са лобистки.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

Новите случаи на коронавирусна инфекция остават под 1%, показва последната актуална статистика на Единния информационен портал. 123-ма са новорегистрираните заболели от COVID-19 за изминалото денонощие при 13 361 направени теста. В 5 области на страната няма нито един случай, в 4 области е заболял само по 1 човек. Най-много са новите случаи в София град – 32.

2290 са хоспитализираните хора в болници, от тях 246 души са в интензивни отделения. Битката с болестта за изминалото денонощие са загубили 6 души.

В броя на ваксинираните в петък има лек спад спрямо предходното денонощие – ваксина са си поставили 20 496 души. С това общият брой на поставените дози достига 1 568 793. Ваксинираните с две дози българи са 694 336 души.

 

Още

Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

127
Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19

16.05.2022

808
Шанхай отменя строгия локдаун заради спад в икономиката

16.05.2022

401