Медия без
политическа реклама

ГЕРБ скандално отне места на опозицията в София

Управляващите не позволиха на "Демократична България" да замени напускащи общински съветници с други свои представители

11 Юни 2021ОбновенаСВЕТОСЛАВ СПАСОВ
БГНЕС
На Тома Белев не бе позволено да стане член на транспортната комисия в Столичния общински съвет на мястото на напусналия Владислав Панев.

Управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО – „Атака“, направиха нещо немислимо и погазиха правилата за работа на едно от местата, над които те все още имат пълен контрол - Столичния общински съвет. Изброените партийни групи не позволиха на опозицията в СОС  в лицето на „Демократична България“ да излъчи нови представители в постоянните комисии на градския парламент на мястото на напуснали свои колеги. От „Демократична България“ предложиха на мястото на кандидата за депутат Владислав Панев като член на транспортната комисия да бъде избран общинският съветник Тома Белев, който преди това той бе освободен от комисията за връзки с гражданското общество. Белев трябваше да замени Панев и като член на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции - СОАПИ. Другият напускащ СОС представител на „Демократична България“ е Любомир Георгиев, който бе избран за член на ЦИК.

Новизбраният представител на „Демократична България“ в СОС - Борис Милчев, пък трябваше да стане член на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. А от нея трябваше да излезе друг представител на опозиционната коалиция – Михаил Паргов. От "Демократична България" изрично посочиха, че Милчев е експерт по градоустройствените въпроси и че рокадата ще е от полза за работата на тази комисия.

По предложение на Карлос Контрера от ВМРО, който е и шеф на транспортната комисия, мнозинството в СОС обаче отказа да включи Белев в нея. По време на дебатите стана ясно, че гласуването е било предварително обсъдено и координирано от управляващите групи в София, които целенасочено намалиха броя на опозиционните представители в част от комисиите в СОС. Тома Белев не можа да стане и член на СОАПИ, въпреки че и оттам излезе неговия колега Панев. „Да разбирам ли, че не ме искате в комисията, на която сте шеф? От какво се страхувате точно?“, попита Белев. В същото време мнозинството в София не допусна и Милчев до комисията по устройство на територията. На Михаил Паргов пък не му бе позволено да напусне комисията по устройство на територията. 

Милчев все пак бе избран за член на комисията по бюджет и финанси, както и на комисията по местно самоуправление и нормативна уредба. Друг новоизбран представител на "Демократична България" в СОС - Пеньо Пенев, влезе в постоянните комисии по бюджет и финанси, по икономика, собственост и дигитална трансформация и по връзки с гражданското общество. 

 

Реакции

Действията на мнозинството бяха коментирани както от „Демократична България“, така и от представителя на „Спаси София“ Борис Бонев.

ГЕРБ и „Патриотите“ „приватизираха“ комисии в Столичния общински съвет.

Мнозинството в Столичния общински съвет лиши групата на „Демократична България“ от представители в няколко комисии, като по този начин безпрецедентно нарушиха баланса в тях. Съветниците от ГЕРБ-СДС и групата на „Патриоти за София“ гласуваха против влизането на представители на „Демократична България“ в три постоянни комисии“, коментираха от коалицията във „Фейсбук“.

 

Коментарът на Борис Бонев:

ГЕРБ и ВМРО извършиха атентат върху демокрацията в София. Вчера те, от позицията на управляващи, гласуваха срещу правото на съветници от Демократична България да заемат полагащи им се места в комисии на Столичния общински съвет. Равноправният достъп до комисиите на всички общински съветници, независимо дали са от управляващите или от опозицията, е гарантиран от закона и фундамент на демокрацията! Двойният стандарт изпитавам и върху себе си, тъй като единствен, вече над година, нямам достъп до Председателския съвет на СОС. Важно е да запомним, че:

ГЕРБ отвлякоха и приватизираха общинския съвет.

ГЕРБ погазиха закона и квотните принципи на колективните органи.

ГЕРБ лишават от права общински съветници, които са избрани от и представляват гражданите.

ГЕРБ изпразниха част от комисиите от съветници на опозицията и сега имат още по-голямо мнозинство.

ГЕРБ се държат като обезумяло стадо без капка разум и работят открито срещу интересите на София.

Безобразията, корупцията и престъпленията, които ежедневно се осветляват на държавно ниво, са още по-фрапиращи в София, където зад фасадата с име Фандъкова, над 10 години управлява мафията. От ГЕРБ и ВМРО знаят това и прибягват до груба сила и погазване на закони, само и само да замълчат опозицията. Няма да успеят, гарантирам ви!

Още по темата