Медия без
политическа реклама

Хиляди българи остават без право на COVID сертификат

ЕС признава само PCR тестове за доказване на прекарана инфекция

11 Юни 2021Екип на Сега
Илияна Кирилова
Хиляди хора у нас изкараха недоказан коронавирус заради трудния достъп до тестове и непосилните за мнозина цени.

Хиляди български граждани не могат да получат цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване, въпреки че са изкарали коронавирус и би следвало да имат такава възможност. Част от тези проблеми идват от особеностите в управлението на кризата у нас, но част от тях се дължат и на противоречия в изискванията.

100 000 българи не могат да получат сертификат, защото при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест, сигнализира вчера омбудсманът Диана Ковачева, получила много жалби от граждани по казуса. Въпреки, че те са били надлежно регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат.

Според заповед на здравния министър такъв сертификат се издава само ако болестта е установена с положителен PCR и са минали между 15 и 180 дни от първия положителен PCR-тест. Заповедта е в унисон с европейския регламент, който въпреки че поставя акцента на достъпността на тестовете, все пак изисква NAAT тестове за сертификата за преболедували. Такъв вид тест е PCR-тестът.

У нас обаче, а и в много европейски страни, официално за потвърдени случаи на COVID-19 се смятат и доказаните с антигенни тестове. Тези тестове бяха признати в края на миналата година в България и са в масова употреба, защото са бързи и евтини. Те се признават и по границите ни по силата на националните правила, каквито всяка държава има право да въведе. У нас може да се влиза с антигенен тест, доказващ преминало заболяване, като се признават тестове на 16 производителя, според друга заповед на здравния министър.

"Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо", категорична е омбудсманът. Тя призовава въпросът да се постави на европейско равнище, като освен до нашия министър е писала и до европейския омбудсман и до еврокомисари.

 

ОЩЕ КАЗУСИ

Проблеми имат и други групи хора, сблъскали се с COVID-19. Тези, които се заразиха по стихийните опашки за ваксини след получаване на първа доза, сега не могат да си извадят ваксинационен сертификат. Тук проблемът е, че при такова боледуване, втората доза трябва да се отложи до спадане на нивото антитела в организма. В същата ситуация са и хора, които са получили препоръка да направят само една доза заради скорошно боледуване. За такива случаи има втори вид сертификат - за незавършена ваксинация. Такъв бе утвърден поради очакването някои държави да признават и една доза в определени случаи. Любопитно е, че този сертификат у нас е достъпен само за ваксинирани с първа доза след 1 юни. За тези с по-стара първа доза важи изискването да приключат целия курс на ваксинация, за да изтеглят своя сертификат.

 

АНТИТЕЛА

Ковачева опитва да предизвика дебат и за другия голям проблем на много хора, прекарали COVID-19 без официално признат тест. Част от тях и в момента са защитени от заразата благодарение на придобития след боледуването имунитет, но не могат да докажат това. Причината е, че в ЕС почти никой не признава тестове за антитела. Многократно и наши, и европейски официални представители са обяснявали, че при тестовете за антитела има твърде голям диапазон от видове, критерии и пр., поради което не може да се изготви обща политика.

Според нашия омбудсман това сериозно нарушава правата на десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но доказано е изградила имунитет. Тези хора, както стана дума по-горе, не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на високото количество антитела като противопоказание за поставяне на ваксина.

 

В ОЧАКВАНЕ

За съжаление, към момента не се очертава развръзка по казуса. Вчера зам.-здравният министър Александър Златанов коментира, че проблемът се обсъжда в ЕК, но все още няма решение. "И ние нямаме решение засега", заяви той.

 

НАСЛЕДСТВО

Хиляди хора у нас изкараха коронавирус без да се тестват, т.е. без доказан COVID-19, заради безкрайно трудния достъп до тестове и непосилните им за мнозина цени. Това принуди десетки хиляди просто да си останат у дома, без да имат реално потвърдена диагноза, което пък им създаваше редица пречки пред издаването на болнични и т.н. Въпросните хора са двойно ощетени, защото сега, когато могат да докажат изкарването на болестта си с антитела, отново не получават равно третиране с останалите, които са потвърдили диагнозата си с PCR.

Още по темата