Quantcast
САЩ инвестират $1,2 млрд. в експериментално лекарство срещу Covid-19  | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

САЩ инвестират $1,2 млрд. в експериментално лекарство срещу Covid-19 

Molnupiravir ще се прилага при нехоспитализирани пациенти, за да предотвратява по-тежкото изкарване на заболяването
395
 Уикипедия
Аптеката Angel в Дармщад, е в началото ня една от най-старите фармацевтични компании в света.

САЩ сключиха сделка за  $1,2 млрд. с мултинационалната фармацевтична компания Merck за закупуване на експерименталното антивирусно лекарство Molnupiravir (молнупиравир) срещу Covid-19, съобщи СNBC. Компанията трябва да достави количество за 1,7 млн курса на лечение с пероралното лекарство, което в момента е в трета фаза на изпитване с 1850 души, като резултатите се очакват до есента.

"Това споразумение е част от цялостния подход на администрацията на Байдън за разработване на нови лечения за COVID-19 в отговор на здравните нужди на обществото", заявиха от Министерството на здравеопазването и социалните услуги. САЩ ще завършат сделката само, ако молнупиравир получи одобрение - или поне разрешение за спешна употреба от Агенцията по храните и лекарствата. 

Молнупиравир има за цел да спре развитието на Covid-19 и трябва да се прилага в началната фаза на заболяването, подобно на Tamiflu за лечение на грип. Курсът на лечение, който се тества в проучването, е орална доза, давана на всеки 12 часа в продължение на пет дни. Merck очаква да има на разположение молнупиравир за повече от 10 милиона курса до края на тази година и съобщи, че е в преговори и с други страни, заинтересовани от предварителни споразумения за покупка на лекарството.

Merck се фокусира върху лечението, след като двете ваксини срещу  Covid-19, които разработваше, не успяха да предизвикат необходимите имунни отговори в ранните тестове, което накара компанията да се откаже от тях през януари. През април производителят на лекарството се отказа и от плановете си за използването на молнупиравир при вече хоспитализирани пациенти. 

Компанията, която разработва лекарството заедно с Ridgeback Biotherapeutics, изпитва действието му при нехоспитализирани пациенти, за да се установи дали намалява риска от хоспитализация или смърт. При успех, Merck очаква да получи разрешение за спешна употреба на молнупиравир най-рано през втората половина на 2021 г.

За разлика от други лекарства, таргетиращи шиповия протеин, изпъкващ от повърхността на вируса, молнупиравир атакува тази част от него, която му помага да се възпроизвежда. Ранните резултати от изпитанията във фаза 2 показаха, че при никой от десетките доброволци с положителни тестове в началото, получавали молнупиравир, не са били открити вируси след петия ден на лечението. Докато при 1/4 от получавалите плацебо, вируси са открити.

Числата са обещаващи, но извадката е твърде малка, за да се направят твърди заключения, поради което сега изпитанията продължават в много по-големи групи. Ако се докаже, че работи, антивирусното средство срещу Covid-19 ще бъде най-ефективно в тесния прозорец, след като човек даде положителен тест, но преди заболяването да е станало тежко.

На този етап голяма част от вредата за здравето на пациентите идва от тяхната собствена имунна система, която създава свръхимунен отговор и уврежда органи, а не от вирусната репликация.

Други антивирусни лекарства, чийто създатели също се надяват, че ще могат да се преборят с коронавируса, включват PF-07321332 на Pfizer и AT-527 на Roche, съобщава БГНЕС. 

Още

България затяга граничните мерки за неваксинирани

27.07.2021

Обновена

4451
България отчете най-голям брой заразени от месец и половина

27.07.2021

Обновена

9141
Бойко Борисов се ваксинира на живо във "Фейсбук"

27.07.2021

Обновена

6339