Quantcast
Руските служби са отровили писателя Дмитрий Биков преди Навални | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Руските служби са отровили писателя Дмитрий Биков преди Навални

Агентите на ФСБ са действали по един и същ начин и в двата случая
2 888
 Уикипедия
Дмитрий Биков

Руският писател Дмитрий Биков е бил отровен през 2019 г.  от сътрудници на ФСБ — същите, които след това отровиха  Навални. Това съобщи днес руският сайт Meduza, позовавайки се на  разследване на Bellingcat и The Insider. 

Същата секретна група служители на ФСБ, която отрови политиците Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза-младши, стои и зад отравянето на популярния писател, критик и журналист, се твърди в съвместното разследване на Bellingcat и The Insider.

Дмитрий Биков беше хоспитализиран на 16 април 2019 г., след като лети от Екатеринбург за Уфа, за да изнесе образователна лекция. В самолета му става зле. В болницата е поставен в изкуствена кома и след това транспортиран в Москва.  Пет дни по-късно писателят идва в съзнание. Медиите предположиха, че причината за влошеното състояние  на Биков е обостряне на диабета му. 

Както са установили разследващите журналисти, поне година преди атентата Биков е бил под наблюдение, в което са участвали служители на Института по криминалистика на ФСБ и Службата за защита на конституцията (Втора служба на ФСБ).  По-конкретно това са били Владимир Паняев и Валери Сухарев, който е използвал  паспорт на името на Николай Горохов.  

Маршрутите на движението им съвпадат с пътуванията на Биков из страната. Те са били едновременно с писателя в Уфа през май 2018 г., където дори са летели със същия полет. През ноември същата година служители на ФСБ са го последвали до Ростов, шест месеца по-късно през април 2019 г. - отново до Ростов, а след това до Новосибирск.

Bellingcat и The Insider смятат, че агентите са се опитали да отровят Биков на 13 април 2019 г. в Новосибирск, където писателят е имал лекция. Схемата изглежда е била същата, осъществена по-късно и при отравянето на Навални: отровата е поставена върху лични вещи в хотелската му стая, докато Биков е изнасял лекцията си в близкото кино „Победа“. От самолетните данни за пътниците журналистите установяват, че по това време в града са били служителите на ФСБ Владимир Паняев и Иван Осипов (съответно под имената Владимир Алексеев и Иван Спиридонов).

 Следващия ден 14 април писателят, заедно със съпругата си Екатерина Кевхишвили, прекарва в Новосибирск и не се оплаква от влошаване на здравословното си състояние, на 15 април отлитат за Екатеринбург, а оттам на следващата сутрин заминават за Уфа. Журналистите предполагат, че именно тогава  Биков е облякъл третираните с отровата  дрехи.

***

Дмитрий Биков (1967) е руски писател, поет и публицист, литературен критик, радио- и телевизионен водещ, журналист, преподавател по литература, кинокритик, политически мислител и активист, опозиционно настроен към съвременното ръководство на Руската федерация и в частност към президента Путин. Книгата му за живота на Борис Пастернак е издадена на български език. 

Още

Германия обвинява Австрия в шпионаж в полза на Русия

21.10.2021

2584
Талибаните издействаха хуманитарна помощ и от Русия

20.10.2021

1635
Алексей Навални получи награда „Сахаров“

20.10.2021

329