Quantcast
Протестиращи сложиха КПП-та, за да блокират Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Протестиращи сложиха КПП-та, за да блокират Гешев

Недоволни от главния прокурор се стичат от сутринта пред Съдебната палата
Обновена
5 200
 Снимка: БГНЕС

След палатковия лагер пред Съдебната палата и подновените масови протести от миналата седмица на различни формации и организации, днес недоволните от главния прокурор Иван Гешев отново се събират в центъра на София. В 8.30 часа гражданско движение БОЕЦ започна ежедневна блокада на всички входове на Съдебната палата под надслов "Гешев вън!"

От БОЕЦ твърдят, че блокадата няма да пречи на гражданите и на институциите. Целта им е да не допуснат главния прокурор да влезе в сградата. Пред палатата вече има и импровизирани КПП-та, предаде Би Ти Ви. 

"Гешев няма повече работа в Съдебната палата, но тя трябва да работи, защото той и колегите му ще бъдат съдени именно в нея", коментира в началото на акцията лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев.

Блокадата е подкрепена от "Демократична България", Инициатива "Правосъдие за всеки" и други формации, твърдят от БОЕЦ.

"Правосъдие за всеки" пък ще протестира в 19 ч.

Демонстрация срещу главния прокурор се проведе и пред Съдебната палата в Бургас. Подкрепяме инициативата в столицата, посочиха те и заявиха, че е крайно време Гешев да подаде оставка или да бъдат прекратени правомощията му. „Това вече е крайно наложително, след като бяха обявени и санкциите от страна на Министерството на финансите на САЩ. Прокуратурата, в лицето на Иван Гешев, не е разследвала корупцията в България. Той няма повече място в съдебната система", коментира протестиращ пред БНР.

В същото време от съобщение на пресцентъра на прокуратурата стана ясно, че Иван Гешев се намира в Габрово, където се срещна с магистрати от Окръжна и Районна прокуратура.

ОПОЗОРЯВАНЕ

"Главният прокурор Иван Гешев трябва да понесе отговорност за най-голямото опозоряване на България", заяви съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов по повод санкциите на САЩ за корупция в страната.

“Санкциите на САЩ са много тежка констатация за способността на институциите да си вършат работата. Проблемът е, че българският главен прокурор е в състояние на пълна безотговорност - това е конституционно положение и той осигурява имунитет от наказателно преследване на фигури като Пеевски", каза Иванов пред БНТ.

Иванов коментира, че България има повече прокурори на глава от населението от повечето държави в ЕС и страните от бившия СССР. Въпреки това борба с корупцията по върховете на властта реално няма, смята Иванов.

Като пример за зависимост на Иван Гешев, той даде, че "Делян Пеевски дори не е бил разпитан като свидетел по делото КТБ".

“В името на голямата национална цел - законност и модернизация, сме готови да се наемем с отговорността за съставяне на правителството“, каза Иванов.

Той допълни, че времето на "ГЕРБ и Борисов като безалтернативна сила е приключило. Бившата управляваща партия е в тежка политическа изолация и никой не иска да взаимодейства с тях.

 

Още

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

5831
Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

21.09.2021

15135
Гешев загуби гвардията си, но запази крепостите си