Медия без
политическа реклама

Цялото машинно гласуване вече е под въпрос

"Сиела норма" поиска 6.5 млн. лв. за поддръжката и логистиката на наличните машини

08 Юни 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Не само гласуването в чужбина, а цялото машинно гласуване е под въпрос, стана ясно след разговор в МС между служебния премиер Стефан Янев и шефа на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. 

Тодоров беше поканен в Министерски съвет днес заради казуса с невъзможността на компанията да достави нови 1500 машини за изборите на предложената от ЦИК цена от 6.5 млн. лева. "Сиела Норма" поиска 14 млн. и ЦИК прекрати процедурата. От ЦИК днес заявиха, че ще се справят с наличните 9600 машини, въпреки че така вероятно в чужбина няма да се гласува с машини. 

Така обаче не се стигна до решение на друг важен казус - кой ще поддържа наличните 9600 машини за вота на 11 юли. Директорът на "Сиела Норма" обяви, че е предложил на правителството в случай че не бъдат закупени новите машини, да се ангажират с поддръжката и логистиката на сегашните устройства и поясни, че тогава ще могат да се вместят в средствата, с които ЦИК разполага, а именно 6,5 млн. лева без ДДС. Шефът на фирмата коментира, че очаква МС да вземе бързо решение.

Тодоров напомни, че "Сиела Норма" все още не е получила парите от доставката на предишните 9600 машини, но по договор това трябва да се случи най-късно до 25 юни. Плащанията по този договор са в размер на 43 млн. лева.

В Изборния кодекс, приет от 45-ото НС, бе записано, че на 11 юли трябва да се гласува само с машини, а ако някъде това е невъзможно, може да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Още по темата