Quantcast
Украйна включи Крим на екипите си за Евро 2020 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Украйна включи Крим на екипите си за Евро 2020

Слоган на гърба на фланелките пък препраща към Евромайдана от 2014 г.
2 661
 Фейсбук
На екипите ясно се виждат контурите на Украйна, с включения Крим.

Националният отбор на Украйна вече предизвика международен скандал още преди да е започнал участието си на европейското първенство по футбол (Евро 2020). Причината е в представените екипи, с които футболистите на Андрий Шевченко ще играят. На тях е изобразена карта на Украйна, в която е включен анексираният от Русия полуостров Крим, както и регионите около Донецк и Луганск, които са контролирани от проруски сепаратисти. На гърба пък е изписан слоганът "Слава на Украйна" - популярен възглас по време на протестите (известни и като Евромайдан) през 2014 г. срещу тогавашния проруски президент на Украйна Виктор Янукович.

Екипите бяха представени първо в профила във "Фейсбук" на шефа на украинската футболна федерация Андрий Павленко, който е и член на Изпълкома на УЕФА. "Вярваме, че реалните граници на Украйна ще дадат сила на футболистите, тъй като те ще играят за цялата ни страна. И цяла Украйна - от Севастопол и Симферопол до Киев, от Донецк и Луганск до Ужгород ще подкрепя отбора във всеки мач", коментира Павленко.

От руското външно министерство обаче нарекоха тези екипи "политическа провокация". Говорителят на ведомството - Мария Захарова критикува фланелките, като обяви, че на тях "територията на Украйна е прикрепена към руския Крим", като така се създава "илюзията за невъзможното". Тя също така окачестви слогана "Слава на Украйна" като националистически и ехо от нацистки възгласи.

Руският депутат Дмитрий Свишчев пък окачестви фланелката като "напълно неподходяща" и призова организаторите на Евро 2020 да предприемат действия.

Украйна е в група С на Евро 2020, заедно с отборите на Нидерландия, Австрия и Северна Македония. Първият мач, в който трябва да бъдат показани тези екипи, е срещу Нидерландия на 13 юни в Амстердам.

Ключови думи:

Украйна, Русия, Крим, Евро 2020

Още

Започнаха изборите в Русия на фона нарастващ обществен гняв

17.09.2021

1954
ЕП настоя Москва да върне архивите на България

17.09.2021

5641
В Русия откриха два паметника на Железния Феликс в един ден

15.09.2021

714