Quantcast
Родители искат оставката на Фандъкова заради недостига в градините | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Родители искат оставката на Фандъкова заради недостига в градините

Столичната община обмисля да предложи право на компенсации да имат и 2-годишните деца
721
 Илияна Кирилова
Родители се ядосват, че вече 15 г. слушат от общината, че "до 3 години" проблемът с липсата на места в градините ще бъде решен

Родители на неприети деца в детските градини в София излязоха днес на пореден протест заради липсата на места. Те се събраха пред сградата на софийската администрация на ул. "Московска" 33 в 17 часа, но някои се заканват да блокират движението на Орлов мост.

"Искаме оставка, категорично сме казали "Оставка на Фандъкова", "Оставка на Минчева", "на Едрева". За втора година съм тук пред вас и този път нито се моля, нито настоявам, единствено настоявам за оставка", коментира протестиращ, цитиран от БНР. "Още преди 15 години имаше проблем с детските градини. От 15 години слушаме, че до 3 години този проблем ще е решен. В момента имам бебе, което не кандидатства тази година, защото първо не знам дали тя ще е готова за детска градина, така че освен тези 10 000 неприети деца има и още, които не са кандидатствали", посочва друг. "Всяка година слушаме как тази година места ще има за всички деца. За нашето няма и за още 10 000", ядосват се хората.

Припомняме, че и тази година, на първо класиране 10 252 останаха без места в столичните детски градини. Приети бяха 9 907 деца. Т.г. класирането бе отложено с няколко дни - вместо на 14 май на 17 май. От общината обясниха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден от родителите адрес. За да дадат възможност да се оправят тези "пропуски", оттам отвориха системата за няколко дни. Това обаче ядоса мнозина родители, които излязоха на протест заради разместване на позициите на техните деца.

Заради създалото се напрежение кметът Йорданка Фандъкова демонстрира "усилена" работа по проблема, отивайки на инспекция на новострояща се детска градина. Тя се обяви и за промяна в наредбата на МОН за отпускане на компенсации на неприетите на градина деца, която да даде възможност на повече семейства да се възползват от тях, прехвърляйки отговорността за нерешния с години проблем на СО върху държавата.

Новият зам.-кмет на столицата Мирослав Боршош пък бе натоварен със здачата да проучи въпросната наредба и да предложи промени в нея. Още преди да е започнал срещи по темата той обяви, че иска компенсацията за неприето дете да се увеличи от 291 лв. на 650 лв., (с около 350 лв., колкото е издръжката на дете в общинска детска градина), като разликата да се поеме от Столична община. "Сигурен съм, че трябва да намерим тези средства. 1.9 млрд. е бюджетът на СО, ако не можем в рамките на тях да подкрепим младия човек, който иска да е родител, какъв е смисълът от този бюджет", заяви той, като според разчетите му Столична община следва да даде за целта 35 млн.лв. за2021 г. Тогава обаче децата, които са останали без места в градините, биха получили близо 2 пъти повече средства от тези, които посещават общински детски заведения, което може да бъде атакувано като дискриминационно.

 

ПРОМЯНА

Родители споделиха в фейсбук мрежите, че на работна група със зам-.кмета Боршош е решено кандидатстването за компенсация за неприето дете да може да става всеки месец. Обсъждано е също така СО да предложи на МОН в обхвата на наредбата да попаднат и 2-годишните деца, а не само тези над 3 г. Едва ли от просветното министерство обаче ще погледнат радушно на идеята, имайки предвид острата им позиция спремо първоначалните идеите на Боршош за двукратно повишаване на компенсацията. Оттам дори коментираха, че "Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години". Освен това за по-малките деца от 2 години отговаря здравното ведомство - вероятно то би трябвало да осигури средства, ако и тази категория деца се включат в обхвата на наредбата.

Още

ПЪРВА ЛИГА, VI КРЪГ - ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ

12.08.2022

136
Втори протест Гazwithme търси гаранции за независимост от Русия

10.08.2022

2188
ПЪРВА ЛИГА, V КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

08.08.2022

Обновена

1345