Медия без
политическа реклама

Двама са тежко ранени при военно учение в Чешнегирово

Единият е курсант и е с опасност за живота, а другият е десантчик и е с няколко счупвания на крака

03 Юни 2021Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Курсант е с опасност за живота, а десантчик е с няколко счупвания на крака след тежък инцидент покрай парашутни скокове в Чешнегирово. Това стана ясно по време на брифинг на служебния министър на отбраната Георги Панайотов.

Инцидентът се е случил по време на редовни парашутни скокове, водени от Съвместно командване на специални операции, в които участват курсанти от НВУ във Велико Търново. Пострадалият обаче не е участвал в парашутни скокове, а помагал на колегите си.

При скок с парашут един от десантчиците се приземил в короната на дърво. Тогава курсантът се спуснал да помогне, като част от спасителния екип. При свалянето от дървото на парашутиста се е отчупил дебел клон, който ударил по главата на курсанта. Той е получил тежка черепно-мозъчна травма и веднага е бил откаран за операция в УМБАЛ "Пловдив". "След хирургическата интервенция състоянието му е стабилно, но все още има риск", обясни военният министър. 

Падналият в клоните парашутист също е пострадал - със счупен на няколко места крак, но той напълно ще се възстанови.

Това е втори инцидент в Чешнегирово при военни учения. Само преди дни стана ясно, че американски десантчици са влези по погрешка в цех за оборудване на олио. "Още в събота поднесох извинението си на всички в Чешнегирово. Там е станала грешка и очевидно недоразумение. Естествено, че това е недопустимо", коментира в четвъртък министъра на отбраната.

"Взели сме си поуки, както ние, така и нашите съюзници, които също поднесоха своите извинения. С ръководството на фирмата в Чешнигирово разговарях в понеделник. Те приеха нашите извинения и разговаряхме много спокойно. Пак ще повторя, че това е грешка", добави той.

Според Панайотов този инцидент се е случил, защото параметрите на учението са били приети преди няколко години и точно мястото, където се намират цеховете, било силно залесено. "Тепърва проверяваме защо служителите на Военна полиция не са докладвали за случая. За мен това е скандално и недопустимо. Отговорните трябва да понесат своите наказания", коментира още Панайотов. 

"Има недостиг на личен състав, най-вече в Сухопътните сили. Там отива на 30 на сто, при офицерите включително. Като цяло недостигът е около 20 на сто, както за Българската армия, така и за Въоръжените сили", съобщи военният министър.

Той даде информация и за сделките за модернизация на армията. "Относно ВМС - корабите са били закупени, но без боеприпаси. Предстои да бъде обявена поръчка за закупуване на боеприпаси за двата кораба. Това една сделка с много сериозни финансови параметри. Аз научих за това едва като станах служебен министър. Другият проект за модернизация на армията и закупуване на бойни машини за сухопътните войски се провали. Това е станало, защото много често са били променяни параметрите по договора и фирмите участници са сложили едни буфери, като по този начин се е стигнало до една неприемлива цена за България", обяви Панайотов. 

"Много смущаващо е, че при редица обществени поръчки не само не са спазвани сроковете, но и въобще не са залагани такива срокове, но средствата на изпълнителите са изплащани авансово. Всички тези неща са изпратени до АДФИ и прокуратурата. Аз съм направил план за отстраняване на допуснатите нередности", твърди служебният военен министър. 

"Относно кампанията "Бъди войник" са били дадени 240 000 лева с ДДС за рекламна кампания в две национални телевизии. Сключен е договор и с фолклорна телевизия за предавания с военна тематика. Сумата е 36 000 лева при положение, че министерството има Военен телевизионен канал (ВТК). Интересното е, че за предаванията по фолклорната телевизия е ползван имено архивът на ВТК", разказа още той и добави: "Първата ми работа като министър бе да спра обществена поръчка за две луксозни лимузини. Направихме го на базата на отпаднала необходимост от толкова скъпи коли за МО".

 

 

Още по темата