Quantcast
Ангелов обвини служебния кабинет в провал на ваксинацията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Ангелов обвини служебния кабинет в провал на ваксинацията

Бившият министър призна, че НОЩ е поддържал вниманието и страха на хората
4 469
 БГНЕС
Ангелов и Кацаров вече са в открит двубой.

В изключително остро участие в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обвини служебния министър Стойчо Кацаров, че проваля ваксинацията и пусна слух, че от юли България ще почне да отказва доставки на ваксини. И въпреки че именно той изведе страната ни на последно място по ваксини в Европа, сега си приписа заслуга, че чрез непрекъснато поддържане на вниманието и страха на хората ги е убедил да се ваксинират.

Ангелов започна участието си с поредно неглижиране на водещото ни място в Европа по смъртност през пандемията. На въпрос на водещата Цветанка Ризова как ще коментира изказването на Кацаров за "чудовищната смъртност по време на пандемията", той определи това като "много гръмки думи". Но не каза повече нищо за загубените хиляди животи, а контраатакува със старо изказване на Кацаров, че "човек не умира от COVID-19, а с COVID-19". "Такива изявления трябва ли да се разследват?", попита бившият здравен министър, който иначе приветства инициативата да се разследват причините за високата смъртност, за да се изведат съответните поуки и да не се допускат повече такива грешки.

Професорът, който изпълняваше всички прищевки на Борисов за отваряне на ресторанти и пр., твърди, че в момента няма управление на здравната криза, а в здравното министерство цари административен хаос и произвол. Той беше донесъл като доказателство в студиото копия от две заповеди на Кацаров за влизането от Румъния в България. Първата се отнасяше само до румънските граждани, а във втората бяха добавени и българските, като по въпроса имаше специално съобщение от МЗ с благодарност за своевременно подадения сигнал за този пропуск и обещание да се потърси дисциплинарна отговорност от допусналите грешката. Това явно не е достатъчно, защото Ангелов завеща двете заповеди на водещата Цветанка Ризова с твърдението, че те са доказателство, че не е голословен.

Бившият министър не пропусна да извади максимален ефект и от репликата на Кацаров, че също се е съмнявал във ваксините, но е повярвал в тях, след като милиони са били ваксинирани по света. Тази реплика бе част от видеообръщение за насърчаване на ваксинацията, но сред скептиците произведе обратния ефект, защото наля масло в техните тези. "Тези странни тези разколебаха българите и ние много дълго време се борехме с тях", посочи бившият министър. И драматично обяви, че това води до стопиране на ваксинационната кампания. "Ние ваксинирахме по 35 000 души", изтъкна Ангелов, без да признае, че това до голяма степен се дължеше и на големите групи хора, получаващи втората си доза. Още по негово време бе пределно ясно, че без целенасочени усилия интересът към ваксините с идването на лятото ще замре и България няма да постигне заявените 50-55 хил. ваксинации на ден.

В особено нагло твърдение, бившият здравен министър извади статистика, според която въпреки извеждането на възрастните като приоритет, те остават 52% от всички, както и при него. От управлението на новия министър обаче са минали само две седмици, докато Ангелов управляваше ваксинацията 4 месеца. България изостава в пъти от напредъка сред възрастните в другите страни и това е основната причина в момента да имаме нищожен брой случаи на COVID-19, но да оставаме на водещо място по смъртност в ЕС. С намаляването на случаите естествено се стопи и интересът към ваксинацията, поради което страната ни вече е изправена пред реална перспектива да посрещне есента без колективен имунитет.

Ангелов на свой ред допусна гаф, като зарадва нетърпящите НОЩ с признанието, че щабът е подклаждал страха у хората с редовните си брифинги. "Ние държахме интереса на хората. По този начин обърнахме тенденциите. Желаещите хора да се ваксинират в началото бяха по-малко от 30%. Ние оставихме 65% желаещи да се ваксинират, без информационна кампания", похвали се министърът. Когато Ризова вметна реплика - "държахте и страха", той каза: "Разбира се".

Още

COVID-19: Излекуваните са с над 1000 повече от новозаразените

07.12.2021

1714
Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона

06.12.2021

Обновена

3717
ЕК няма да препоръчва задължителна ваксинация срещу COVID-19

06.12.2021

2621