Quantcast
Уволнен зам.-шеф на ДАНС: Рашков знаеше за отнетия допуск до тайни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Уволнен зам.-шеф на ДАНС: Рашков знаеше за отнетия допуск до тайни

Недялко Недялков ще обжалва освобождаването си в съда и твърди, че върви овладяване на службите
5 292
 Скрийншот Нова тв

Допускът до класифицирана информация на Бойко Рашков през 2019 г. бе отнет заради разгласяване на тайни и той беше уведомен за това от служители на ДАНС. Това обяви уволненият зам.шеф на ДАНС Недялко Недялков пред журналисти, минути преди да получи заповедта си за освобождаване от Личен състав на Агенцията. Именно подписът на Недялков стои под решението за отнемане на достъпа на Рашков. 

Уволненият зам.шеф на ДАНС обаче отказа да каже за какво конкретно сегашният вицепремиер и вътрешен министър е загубил правото си да работи със секретна информация. 

 

Въпросът за допуска на Рашков стана актуален, след като уволненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев директно го нападна по този въпрос. "Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано. Секторът за сигурност работи с класифицирана информация", заяви преди дни Георгиев.

Самият Рашков твърдеше, че не е знаел за отнемането на допуска, че тогава е бил университетски преподавател, на когото не му е трябвало такъв, както и, че не може да разбере защо това обстоятелство се вади сега в медиите. Според Недялков обаче е била изпълнена цялата процедура по отнемане и че сегашният министър е бил уведомен тогава. Ден по-рано той намекна, че според него е станал жертва именно на това отнемане на допуск. Недялков разказа и за негова среща със служебният министър Стефан Янев и Рашков, на която първият въпрос бил да докладва подробно за случя с групата шпиони в полза на Русия. Рашков ме попита след това защо не отнема допускът до класифицирана информация на главния прокурор Иван Гешев, твърди Недялков.

"Всеки развива собствените си тези, но нека да работим с факти. Има ли отнемане, няма ли отнемане - с това се занимават службите. Ако ние влезем в техния наратив и започнем да говорим какво правят те, ще стане прекалено публично, а има някои неща, които трябва внимателно да се обсъждат", коментира часове по-късно темата за допуска на Рашков и служебният премиер Стефан Янев.

В същото време уволненият зам.шеф на ДАНС Недялко Недялков обяви, че ще заведе дело за отстраняването си. Той бил освободен с мотивите системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на Агенцията. „По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят”, обяви Недялков. Според него то имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията. 

 

По думите му може би е допускал някакви грешки през седемте години, в които е заемал поста. „Не мисля обаче, че те са толкова големи, че да доведат до освобождаването ми от длъжност”, категоричен е той. Според Недялков освобождаването му е част от по-голяма цел. „Целта на тези рокади е овладяване на службата чрез назначаване на хора, които дори и след като, ако се формира ново правителство след изборите, те няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението или крайният документ за смяна на председателя на Агенцията е в резултат на указ. Това означава, че този председател без съгласието на президента няма да бъде сменен. Друго обяснение не мога да намеря. Не участвам в политически партии, последните ми 18 години са само в службата, минал съм през всички нива на йерархията”, каза той.

ДАНС не е подслушвала политици, категоричен бе Недялко Недялков. Това показала вътрешната проверка, от която доклад вече бил даден на премиера Стефан Янев и президента Румен Радев. В момента в службата тече проверка на бюрото за контрол над СРС, обяви още уволненият зам.шеф на ДАНС. Той потвърди, че се познава с шефа на бюрото Илко Желязков и е бил на неговия 60-годишен юбилей, но не разбирал какъв е проблема в това. Недялков отрече познанство с Делян Пеевски и обяви, че го е виждал само веднъж - през 2013 г.. Тогава Пеевски беше за няколко часа шеф на ДАНС, а Недялков ръководител на дирекция.

 

 

 

Още

Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата "Хемус"

16.05.2022

14537
Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за 2 отдела в ГДБОП
МВР няма да купува, а ще наема до 1000 нови автомобила

11.05.2022

16059