Медия без
политическа реклама

ЦИК се презастрахова – ще поръча 2000 нови машини за изборите

Гласуването с машини е прахосване на пари, обяви членът на комисията Димитър Димитров

31 Май 2021Обновена
Илияна Кирилова

Тъй като остават неуверени колко допълнителни машини за гласуване ще бъдат необходими, членовете на ЦИК решиха да поръчат максималния брой, за който бяха говорили – 2000 броя. Това се налага заради неяснотата колко точно устройства ще трябва да се изпратят в чужбина и колко ще трябва да се поставят в по-големите секции в страната.

Първоначално комисарите говореха за 1000-1500 нови машини. До увеличената бройка вероятно са стигнали заради нееднозначните резултати от проведените пробни гласувания с устройствата. От експериментите се видя, че в секциите, където преобладават по-възрастни и по-слабо образовани избиратели, машинното гласуване ще протича доста по-бавно. Затова трябва да се мисли в посока увеличаване на секциите с повече от едно устройство, за да не се окаже, че някои хора няма да успеят да гласуват.

Машинното гласуване и Алеко Константинов

Сходни предложения за 2000 бройки направиха членовете на ЦИК Цветозар Томов и Красимир Ципов. Разликата между двете беше, че Ципов настоя частта над 1500 машини да бъде поръчана при условията на определена разпоредба от Закона за обществените поръчки. Законовият текст гласи, че договорите за поръчки могат да бъдат изменяни, когато промените са предвидени в документацията за поръчката и в договора чрез ясни, точни и недвусмислени клаузи, включително клаузи за изменение на цената или опции, като обхватът на възможните изменения или опции не трябва да води до промяна в предмета на поръчката.

Тук се намеси членът на ЦИК Димитър Димитров. "Гласуването с машини е луксозно занимание, прахосване на пари и нищо друго не е", обяви той, след което внезапно заговори, че се обиждат българите в чужбина, като им се казва, че не могат да си преброят 500 бюлетини, в които дори няма преференции. "Това какво общо има с предложението за брой машини?", почти се разсмя шефът на комисията Камелия Нейкова. А Димитров отвърна, че броят на поръчаните допълнителни машини трябва да бъде минимален - между 100 и 150 броя. "Все пак трябва да изпълним някакво задължение по Изборния кодекс", допълни той.

Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева му напомни, че поне 242 устройства ще са нужни за секциите извън страната, а около 200 други - за частичните избори на 27 юни. "Добре повдигам мизата – нека бъдат 300. Приличате ми на Тончо Жечев, който беше казал за Алеко Константинов, че е хубаво като е застанал на високия свищовски бряг, така се е загледал в Европа, че е оставил България зад гърба си", отвърна иронично Димитров.

Накрая предложението на Томов беше отхвърлено, а почти идентичното предложение на Ципов - одобрено. 

Още по темата