Медия без
политическа реклама

Радев нарече недопустимо нахлуването на US-военни в цех в Чешнигирово

Станал е срив в информацията, коментира началникът на отбраната - адмирал Евтимов

31 Май 2021Обновена
Президентство

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и ген.-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово, съобщава президентският прессекретариат.

Министерството на отбраната и армията на САЩ поднесоха своите извинения на българските граждани, които са били в цеха по време на инцидента в Чешнегирово, както и на собственика на фирмата. МО ще обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети.

Държавният глава очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения. „Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още държавният глава.

Министърът на отбраната Георги Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив. Министърът на отбраната подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“. 

 

СРИВ В ИНФОРМАЦИЯТА

Явно е, че се е получил срив в информацията при инцидента с нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който бе сред високопоставените гости на медийния ден с демонстрации на тактическото учение с бойни стрелби Balkan Sentinel - 21 на учебния полигон "Ново село".

Адмирал Ефтимов подчерта, че се увеличава мащабът на учението, и че в района на Чешнегирово то не се провежда за първи път. Над 1000 парашутисти са участвали през тази година и не е бил допуснат инцидент, нямало е контузени, нито нещастни случаи, като над 1500 военнослужещи са минали през този регион и са били предислоцирани на друго място без да се предизвиква смут.

Адмиралът каза също, че първоначалните впечатления от днешните демонстрации в "ново село" са много добри. Той допълни, че от близо 2 г. в армията се работи активно и има учения, които не са били правени от 20 години. Според него българската армия показва, че достойно изпълнява своя дълг.

Зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов пък каза, че от министерството не биха спрели нито един от проектите за модернизация на армията и добави: "Не сме тук, за да спрем, а за да дадем летящ старт на следващото правителство".

На днешните демонстрации в "Ново село" бяха показани способности за провеждане на настъпателни бойни действия от Трети механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада, с военни формирования на Сухопътните сили на САЩ и Грузия. Направен бе и статичен показ с образци оръжия и оръжейни системи.

Balkan Sentinel - 21 е част от многонационалното широкомащабно учение Defender Europe - 21 и се провежда от 21 май до 4 юни, с участие на почти 600 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 100 единици бойна и специализирана техника, сред които танкове, самоходни артилерийски установки, бойни бронирани машини и минохвъргачки. Участват още до 190 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ с една механизирана и една инженерна рота и до 90 военнослужещи от Грузия в състав една пехотна рота.

Още по темата