Quantcast

Медия без
политическа реклама

Безос срещу Броколи: 007 все пак ще отиде на кино

Сделката на "Амазон" за MGM поставя въпроси за филмовото наследство на компанията

27 Май 2021
Даниел Крейг чака вече повече от година петата си (и последна) среща в киносалоните с феновете на Джеймс Бонд.

Вчерашната новина, че "Амазон" купува американското студио "Метро Голдуин Майер", поставя на дневен ред редица въпроси, свързани с легендарното филмово наследство на близо 100-годишната компания (основана е през 1924-а година). На първо място - дали все пак ще видим на големия екран най-новия филм за агент 007 "Смъртта може да почака", чиято премиера бе отложена с повече от година заради пандемията от коронавирус. Лебедовата песен на Даниел Крейг в ролята на Джеймс Бонд трябваше да излезе през април 2020 г. След многократни промени актуалната (засега) премиерна дата е 30 септември.

Една от основните цели на сделката на стойност 8.45 милиона долара е захранването със съдържание на стрийминг платформата на "Амазон" - Amazon Prime Video. Както бе отбелязал още през 2016 г. главният изпълнителен директор Джеф Безос: "Когато спечелим "Златен глобус", това ни помага да продаваме повече обувки." За разлика от тогава, днес конкуренцията е ожесточена - "Нетфликс", HBO Max, Disney+ и Apple TV+ са главните играчи на постоянно разширяващия се пазар. Сред амбициозните начинания на "Амазон" в тази посока е например (буксуващото) заснемане на най-скъпия сериал в историята - повторната екранизация на романа "Властелинът на пръстените". 

Продуцентите на "Смъртта може да почака" и всички ленти за Бонд - Барбара Броколи и Майкъл Уилсън, обаче категорично отрекоха, че съществува шанс филмът им да пропусне големия екран и да излезе директно за поточно видео у дома. Те разпространиха официално изявление, публикувано от специализираното издание "Варайъти", в което се казва: "Оставаме посветени на правенето на филми за Джеймс Бонд за кинопубликата по света". 

Това може да се окаже в противоречие с плановете (все още необявени, но със сигурност мержелеещи се на хоризонта) на "Амазон" да произвеждат свързано съдържание и сериали с персонажите от филмите, както прави Disney+ с героите на Star Wars и Marvel, например. 

Въпреки че поредицата за агент 007 се свързва с логото на MGM с ревящия лъв и отколе се дистрибутира от компанията, филмите са продуцирани неотменно от семейната компания EON Productions. Основана от покойния Албърт Броколи през 1962-ра, когато излиза първият от тях - "Д-р Но", днес тя е управлявана от дъщеря му Барбара Броколи и доведения му син Майкъл Уилсън. В последното десетилетие в разпространението на филмите с Даниел Крейг на световния пазар се включиха и Sony и Universal - т.е. битката за правата над обичания от публиката шпионин на Нейно величество е дълга и сложна.

Предстои да разберем и каква ще бъде съдбата на останалото филмово наследство на MGM, включващо класики като "Роки", "Лунатици" и "Мълчанието на агнетата". 

Amazon обяви, че купува филмовото студио Metro Goldwyn Mayer в сделка на стойност 8,45 млрд. долара, съобщи АФП.