Quantcast
Кабинетът аргументира смяната на шефа на ДАНС със 123 дни отпуск | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът аргументира смяната на шефа на ДАНС със 123 дни отпуск

Бойко Рашков ще поеме най-голямата тежест като вицепремиер в служебния кабинет, стана ясно от разпределението на ресорите
Обновена
2 405
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството аргументира освобождаването на шефа на ДАНС Димитър Георгиев с пуснатите от него 123 дни отпуск, нежеланието да работи със служебното правителство и нарушаването на принципа на политически неутралитет. Това става ясно от мотивите на кабинета към проекта за указ, публикувани в Информационната система за правна информация на Министерски съвет.

"Подадената молба за отпуск в периода от 07.05.2021 г. до 06.09.2021 г. (123 дни) е демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство. Това дава основания да се допусне, че г-н Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет", пише в документа.

Правителството натъртва и че "със своето поведение и действия Димитър Георгиев накърнява престижа на Държавна агенция "Национална сигурност", призвана да изпълнява политиката по защита на националната сигурност".

В сряда правителството предложи на президента смяната на Димитър Георгиев и само няколко часа по-късно държавният глава издаде указ. "Виждаде какъв проблем се беше отворил за България, за нейната национална сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не националните интереси. Ето затова стигнахме дотук. Ето затова няма никакви резултати в борбата ни с корупцията по високите етажи на властта. Както те самите признават, години наред чужди шпиони действат из България и много други неща", коментира президентът Румен Радев от Ватикана рокадата в ДАНС. Самият Георгиев обяви, че не било вярно, че не е искал да работи със служебното правителство, защото е работил с други 5. Така и обаче не беше дадено конкретно обяснение защо е пуснал толкова дълъг отпуск. 

Георгиев е шеф на ДАНС от 2015 г. За поста е предложен от тогавашния вицепремиер Миглена Кунева като представител на Реформаторския блок в правителството. "Аз предложих Димитър Георгиев за председател на ДАНС заради доказаните му професионални и личностни качества. Докато беше част от моя екип, той работеше по теми като антитероризъм, влизането на България в Шенген и антикорупционната стратегия. Има изключително добри международни контакти и е мотивиран да работи за деполитизация и професионализация на службите", казва тогава пред "Труд" тя.

Георгиев е завършил висшето транспортно училище като машинен инженер и Югозападния университет като магистър по счетоводство и контрол. После работи 12 години като полицай и шеф на звено в тогавашната Национална служба за сигурност (НСС-МВР). Според официалната му биография събира информация за икономически престъпления. Издига се до съветник на главния секретар на МВР ген. Илия Илиев, а после оглавява международното сътрудничество на ведомството. Вътрешният министър Цветан Цветанов го прави свой заместник, какъвто е до края на първото правителство на ГЕРБ. След това е назначен за консултант на „Глобул“, член на Съвета на директорите на „Метрополитен“ ЕАД  и директор по сигурността на „Теленор-България“ . После става шеф на ДАНС. 

РЕСОРИ

Служебният премиер Стефан Янев разпредели ресорите на вицепремиерите, съобщи правителствената пресслужба. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков ще координира работата на министрите на енергетиката, регионалното развитие, отбраната, правосъдието, околната среда и транспорта. Рашков поема и координацията на работата на няколко комисии и агенции, сред които е и държавният резерв. Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев ще отговаря за културата, икономиката, здравеопазването, туризма, образованието, спорта и земеделието. В ресора на вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов са НСИ и новата държавна агенция за научни изследвания и иновации, която поема финансирането на сектора с пари от ЕС през новия програмен период. Премиерът Янев лично ще наблюдава министерство на финансите, на външните работи и агенциите "Разузнаване", "Национална сигурност" и "Технически операции". 

Още

Украйна вкара Русия в стратегически капан
250 забавени от Нинова сделки за износ на оръжие ще бъдат пуснати

12.08.2022

2019
Остриетата на Радев - военен, полицай, ДАНС, военен, полицай...