Quantcast
Радев довърши с указ уволнението на Димитър Георгиев като шеф на ДАНС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев довърши с указ уволнението на Димитър Георгиев като шеф на ДАНС

Освободеният обвини, че е махнат заради разбитата руска шпионска група и обяви, че Бойко Рашков е с отнет допуск до тайни
Обновена
8 799
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Димитър Георгиев

Държавният глава Румен Радев, който в момента е в Рим, подписа указ за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС). С друг указ президентът назначи на негово място досегашният шеф на териториалното звено на Агенцията в Кюстендил Пламен Тончев.

Няколко часа по-рано служебният премиер Стефан Янев съобщи като първа новина от правителственото заседание именно, че предлага освобождаването на Георгиев. "Предполагам, че предвид повишения медиен интерес към службите не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви, но все пак нека още веднъж хората да ги чуят - с поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основания да се смята, че предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон", заяви след заседанието на Министерския съвет премиерът Стефан Янев.

На мястото на Георгиев бе предложен Пламен Тончев - по думите на премиера сегашен служител на ДАНС и ръководител на регионална структура на Агенцията. Тончев е бил дълго време шеф на териториалната дирекция във Враца, а миналата година е бил преместен на същата ръководна позиция в Кюстендил. Преди да работи в ДАНС е бил във врачанската структура на ГДБОП.

В същото време досегашният шеф  на ДАНС Димитър Георгиев показа категорично несъгласие с мотивите за неговото освобождаване от председателското място в Агенцията. "Аз съм работил с 5 правителства. От къде на къде ще се говори, че аз съм политически обвързан", възмути се той пред журналисти в една от много редките си публични прояви за всичките тези години, в които беше на поста. Освен това той не приема за уронване на престижа начина, по който излезе в неплатен отпуск до септември със стъпването на власт на служебното правителство. 

"Не съм твърдял, че не искам да работя със служебното правителство. Цялата работа прилича на това: дали си с шапка... Ако си с шапка, защо си с шапка. Ако си без шапка, защо си без шапка. Ако си с кафяви обувки, защо си с кафяви обувки и, ако си с черни обувки, защо с черни обувки...", каза Георгиев и уточни, че няма нищо незаконно в отпуска му, както и че всеки има лични причини.

Той е на мнение, че уволнението му се дължи на разбитата през март група за шпионаж в полза на Русия и намекна, че това разследване е първото нещо, за което е бил питан от служебното правителство. Това негово внушение съвпада с тезата на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов, които обясниха уволненията по върха на службите за сигурност именно с разбитата шпионска група. 

Веднага след това Георгиев директно нападна служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация за период от 3 години, обвини Геооргиев."Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано. Секторът за сигурност работи с класифицирана информация", заяви той пред журналисти.

Георгиев също така отрече ДАНС да е подслушвала политици преди изборите. "Въпросът със СРС е изключително чувствителен и се засяга, защото се знае, че веднага ще привлече общественото внимание. Аз съм с чиста съвест и съм докладвал всичко на премиера", обобщи той.

Само преди дни служебният премиер Стефан Янев обяви, че въпросът за махането на шефовете на  Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване" Димитър Георгиев и Атанас Атанасов е реторичен. "Тези хора се дискредитириха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за дълго - за периода на действие на служебния кабинет, а може би и отвъд. По този начин бих казал, че са нарушени и съответните устройствени закони, съгласно които уронване престижа на службата води до наказание", обяви той. "Така че въпросът мисля, че е ясен. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство, така че тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечии чужди интереси. "Чужди" не значи на чужда държава, а предпологаемо на политически или други интереси", каза тогава Янев.

"По отношение на другите председатели на служби, когато вземем решение, ще ви информираме надлежно", отговори днес служебният премиер на въпрос ще има ли още смени и по специално в разузнаването.  Той изтъкна, че критерият не само за службите за всички високи управленски нива в администрацията за оставане на работа ще е тяхната почтеност и професионализъм.

"Ако констатираме, че има проблем с тези данни, ще предприемем необходимата смяна. Но това го правя с уговорката, че такива смени ще се правят само на управленски нива, всички останали граждани в администрацията да бъдат спокойни - не тръгваме да правим чистки, пучове или не знам още какви модерни думи, няма да закриваме бройки", подчерта Янев.

 

"Сега" припомня:

Скандалът около двамата се развихри, когато се разбра, че на 7 май заедно са излезли в неплатен отпуск до 6 септември и не са се явили за среща със служебния премиер Стефан Янев. Те се появиха в Министерския съвет миналата сряда, но тогава пък Янев не ги прие. 

"Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", коментира ситуацията и президентът Румен Радев преди дни. "Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е в момента към Борисов, а не към България", допълни той.

По закон председателите на ДАНС и ДАР се назначават с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Мандатите им са 5 години и може да бъдат прекратени на редица основания, сред които оставка, навършване на 65 години, конфликт на интереси, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.

Разликата в законите за ДАНС и ДАР е единствено, че за председателя на ДАНС се регламентира, че при предсрочно освобождаване новоназначеният довършва мандата, а за ДАР няма такова уточнение, т.е. новият шеф получава свой мандат.

 

 

Още

Украйна вкара Русия в стратегически капан
250 забавени от Нинова сделки за износ на оръжие ще бъдат пуснати

12.08.2022

2019
Остриетата на Радев - военен, полицай, ДАНС, военен, полицай...