Медия без
политическа реклама

Гешев живее в резиденция "Бояна" срещу 100 лв. на ден

Съпругата му също плаща толкова, за да ползва държавния имот

21 Май 2021Обновена
БГНЕС
Непосредствено преди главният прокурор да се нанесе, в имота е направен ремонт за 333 860 лева.

Главният прокурор Иван Гешев живее под наем в държавната резиденция "Бояна" от 29 юни 2020 г. срещу 100 лв. на ден. Това съобщи "Свободна Европа", като цитира информация от правителствената пресслужба. 

Миналия август, попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция, Гешев каза само, че живее в държавен имот и "от този храст няма да излезне заек".

Докато Бойко Борисов бе премиер, Министерският съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Затова "Свободна Европа" праща отново въпросите си по темата, след като в длъжност встъпва служебният кабинет.

И отговорите гласят, че от 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Адресът не е предоставен с мотива, че "данните за местонахождението" на дадено физическо лице са лични.

Отговорът на въпроса кой е определил наема на Гешев обаче показва, че той живее в резиденцията. "Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс "Бояна", пише в отговорите.

"Свободна Европа" цитира два независими източника, че Гешев се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна. Вилата е една от осемте сгради, намиращи се на територията на построената през 1974 г. резиденция "Бояна". Тя е създадена като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради - Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради. Сред тях са вилите на президента, премиера и обитаваната в последната една година вила на главния прокурор.

Площта на къщите е различна, но всички те са по неколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има и градина и гаражи.

За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем 3100 лева. Съпругата на Гешев също е страна по договора за наем, уточниха пред "Сега" от пресслужбата на главния прокурор. Нейният дял от наема е същият, т.е. по 100 лв. на ден. Така семейният наем става около 6000 лв. месечно. Пресаташето на Гешев Веселин Иванов бе категоричен, че главният прокурор, а не институцията покрива наема. Това ще се види и от имотната декларация на началника на държавното обвинение за м.г.

Имотът в Бояна е подбран, тъй като там охраната на главния прокурор не би била затруднена, както в обикновен квартал с много живеещи наоколо. Според прокуратурата този имот и преди се е отдавал под наем на други физически и юридически лица. А подобренията в него оставали актив на държавата.

По закон главният прокурор получава основно месечно възнаграждение равно на 90% от това на председателя на Конституционния съд. Председателят на КС пък получава заплата, равна на средноаритметичното месечно възнаграждение на президента и председателя на Народното събрание. Основната заплата на президента в момента е около 8500 лв., а на председателя на НС – около 7000 лв. Това означава, че основната заплата на главния прокурор е около 7000 лв. Магистратите освен това получават 2% клас за всяка прослужена година, но не повече от 40% от заплатата. Гешев е в съдебната власт от 2006 г., т.е. има 30% за прослужено време и така, без други добавки, заплатата му става над 9000 лв.

Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени. Според "Свободна Европа" къщи с параметри сходни на Дом 5 в района на Бояна се отдават срещу наем между 4000 и 6000 лева на месец.

След изискана справка става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе, във въпросната вила е направен ремонт за 333 860 лева. Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на "помещения и инсталация" в Дом 5. Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

Според отговорите от МС държавният имот е предложен на Гешев "във връзка с писмо от Прокуратура на Република България". В писмото на прокуратурата "се цитира резултат от проведено охранително обследване" от МВР, Бюрото по защита към главния прокурор и НСО.

"Свободна Европа" пише още, че говорителката на главния прокурор Сийка Милева е била потърсена за коментар по темата, но тя е отказала.

"Сега" също опитва да разбере дали и на какво основание Гешев живее в "Бояна", както и колко струва прокурорската сбирка в резиденцията миналото лято. Наскоро Административният съд отмени мълчаливия отказ на прокуратурата да отговори на въпросите и даде специални указания, че това не е класифицирана информация. Прокуратурата обаче още не се е произнесла по въпросите. 

Повече по темата вижте тук: 

Главният прокурор Иван Гешев трябва да се произнесе по искането за достъп до информация, свързана със сбирката на държавното обвинение в резиденция "Бояна" миналия август.

Прочетете и:
 

Съдия Галин Несторов от Административния съд в София, който преди време отхвърли журналистическото искане градската прокуратурата да разкрие подробности за дейността на Делян Пеевски като следовател, сега защитава и тайнствеността около главния прокурор Иван Гешев.

 

Още по темата