Медия без
политическа реклама

Би Би Си е в центъра на скандал с интервю с принцеса Даяна

20 Май 2021
Уикипедия
Принцеса Даяна

Голям скандал се развихви във Великобритания след излизането на независим доклад относно интервю с принцеса Даяна, взето от журналиста Мартин Башир за телевизия Би Би Си през 1995 г., съобщиха медиите на Острова.

Това е едно от най-известните интервюта на Даяна, гледано от 22.8 млн. зрители, в което тя намеква за връзката на Камила Паркър-Боулс и Чарлз и казва, че тя самата има връзка с друг мъж.

Според доклада, за да накара Даяна да се съгласи на този разговор, Башир си послужил с ловка измама. Той казва на брат ѝ Ърл Спенсър, че службите за сигурност са платили на двама души от кралския двор да следят сестра му. За да подкрепи думите си, Башир показва и фалшиви банкови извлечения. Журналистът се извини за фалшивите документи, но подчерта, че не те са били причината Даяна да се съгласи да разговаря.

Въпреки това гневът на кралското семейство се изля върху Би Би Си. Принц Уилям обвини медията, че заради техните пропуски и непроверена информация параноята на Даяна се увеличила, а отношенията ѝ с Чарлз постепенно се влошавали.

Бившият секретар на Даяна Патрик Джефсън каза, че интервюто "е унищожило малкото останали връзки на принцесата с Бъкингамския дворец". След интервюто Даяна е загубила ''кралската подкрепа, която я е ръководила и пазела толкова години'', което ''неизбежно я е направило уязвима за хора, които не са мислели за нейното добро".

Още по темата