Медия без
политическа реклама

Кога колата харчи масло скришом и кои километражи се превъртат

24 Май 2021
Pixabay

Разходът на масло е един от подводните камъни при работата на двигателя на автомобила. Понякога многото изгоряло масло води и до увреждане на мотора, чийто ремонт излиза скъпо. 

Често се случва при закупуване на автомобил втора употреба двигателят на пръв поглед да работи равномерно, без да издава шумове или да има дим от ауспуха. В един момент обаче се оказва, че харчи много масло и проблемите се задълбочават, ако не се вземат мерки. Налага се да се премахне катализаторът, например.

Automedia.bg предлага няколко начина, чрез които да се разбере дали двигателят действително харчи масло повече от обикновено преди да купим автомобил:

Най-добре е купувачът да присъства лично на стартирането на двигателя след продължителен престой. Когато автомобилът запали, от ауспуха може да излезе известно количество сив дим. След това газовете ще станат безцветни, но вече има сигнал, че двигателят гори и масло.

Вторият способ е да се отвори капачката, през която се сипва масло. Прокарва се пръст през гърловината и ако той остане чист след това, значи всичко е наред. Ако обаче по пръста има нагар, почти сигурно с двигателя има проблем.

За третия начин са нужни двама - единият стартира двигателя, а другият наблюдава ауспуха. Този на шофьорската седалка дава газ до 3000 оборота и ги поддържа в продължение на 30 секунди, след което натиска педала докрай. Ако тогава от ауспуха изскочи кълбо сив дим, това е сигнал, че моторът харчи повече масло.

 

ПРЕВЪРТАНЕТО НА КИЛОМЕТРАЖА

То е вече част от шофьорския фолклор. Проучването на онлайн сервиза Droom показва кои коли най-често са подлагани на тази шашма. Изследван е реалният пробег на 75 000 автомобила.

Оказва се, че показанията на километража се променят поне два пъти средно на 104 000 изминати километра. И колкото е по-евтин един автомобил, толкова по-голям е шансът неговият пробег да бъде манипулиран. Но шансът да се попадне на по-скъпа кола с превъртян километраж също не е за пренебрегване.

Манипулациите с километража са, защото според статистиката дори една кола да е на сериозна възраст и в недобро техническо състояние, пак е по-привлекателна за купувачите, отколкото по-нова, но с голям пробег. Класически примери са BMW 5-Series и Mercedes-Benz E-Class, произведени през 2017 г.. В момента те се продават в диапазона от 35 000 до 50 000 евро, като пробегът им е между 20 000 и 75 000 км. Т.е. - колкото са по-малки възрастта и пробегът, толкова по-висока е цената.

В същото време при 73% от проверените автомобили на стойност до 5000 евро е открито несъответствие в реалния пробег и в изписания на километража. Като при някои коли измамата е правена дори 2-3 пъти. Изкуствено намалените километри за този ценови сегмент са средно 180 000.

Манипулирането на километражите е възможно, тъй като бюджетните автомобили, за разлика от премиум-моделите, не са оборудвани със скъпи електронни прибори, които ежедневно отчитат пробега и съхраняват информацията в различни системи. 

При автомобилите на стойност между 5000 и 10 000 евро километражът е превъртян в 62% от случите. В следващия ценови сегмент - между 10 000 и 15 000 евро, измама е открита при 51% от автомобилите, като в тези две категории пробегът е манипулиран поне 2 пъти (средно на 78 000-100 000 км).

Разбира се, купувачите на по-скъпи коли също не са застраховани. При 40% от предлаганите автомобили с цена между 15 000 и 30 000 евро километражът е превъртян средно с 60 000 км. А при премиум-моделите, започващи от 30 000 евро, измама има в 30% от случаите, средно с 25 000 км.