Медия без
политическа реклама

Бойко Рашков: Стефан Янев е сред подслушваните около изборите политици

Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, която бе замесена в СРС-скандала, е махнат от поста

21 Май 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Бойко Рашков

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди късно в четвъртък вечерта пред БТА информацията, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. По негова информация в момента се унищожават материали в ДАНС. Сред подслушваните около изборите на 4 април е бил и служебният премиер Стефан Янев, потвърди Рашков още в четвъртък вечерта.

32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред "Сега" в четвъртък. Той призова вътрешния министър Бойко Рашков "да извърши щателна проверка".

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случая по публикациите и е възложила проверка на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства. То ще трябва да провери дали Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, ГДБОП и ДАНС са извършили нарушения при прилагането на СРС, съобщи държавното обвинение.

Няколко часа по-късно от Бюрото за контрол на СРС изпратиха отговор на въпроси от "СЕГА", в който се казва, че колективният орган сам е взел решение на извънредно заседание да извърши проверка на всички процедури по искане, разрешаване и прилагане на СРС в Държавна агенция „Технически операции“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция борба с организираната престъпност и Дирекция „Вътрешна сигурност“ към Министерство на вътрешните работи. Ще бъде проверено и за законосъобразното съхраняване и унищожаване на информацията, получена чрез СРС.

Атанас Атанасов твърди, че той и другият съпредседател на ДБ Христо Иванов били разделени - всеки от тях е подслушван от различна служба.

Според информацията на Атанасов придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са нарязани с шредери и унищожени във “Вътрешна сигурност”.

Все пак има две места, на които няма как да няма следа за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява регистър на разрешенията за прилагане на СРС-та, а другото място е в ДАТО и ДАНС, която има самостоятелно звено за прилагане на СРС.

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов каза пред "Сега" в четвъртък, че на 17 май е подал заявление до Националното бюро за контрол на СРС-тата да получи информация дали е бил подслушван неправомерно. На въпрос защо го е направил, Костов обясни, че имал предупреждения от много хора, че е подслушван. Според Атанасов не е изключено Костов да е един от тези 32-ма политици и е възможно да е подслушван, за да се следи дали и какво съветва коалицията преди изборите.

Атанасов апелира пред БНР Рашков да извърши проверка по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция "Вътрешна сигурност", както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

"Каква е работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“, попита Атанасов. "Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов.… Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава", коментира още Атанас Атанасов.

Бойко Рашков каза пред "Сега" в четвъртък, че е разговарял с директора на Вътрешна сигурност Стефчо Банков и той е отрекъл дирекцията да се е занимавала с подслушване на политици. В петък bTV цитира Рашков, че Банков е преназначен.

"Има една служба, която държавата е създала, и която трябва веднага да се задейства и да провери", коментира той скандалът пред журналисти в Пловдив, препращайки към Националното бюро за контрол на СРС-тата. Според него членовете на Бюрото трябва да се самосезират от публикациите и да направят проверка и "да не се счита, че министърът ще тръгне да върши тяхната работа". "Доколкото имам правомощия, мога да проверя службата в МВР, в която има такива сведения", обясни Рашков.

Още в сряда лидери на "Демократична България" обявиха, че ще искат проверка дали е имало подслушване на политици. "Г-н Рашков трябва да разкрие и имало ли е незаконно подслушване на политически фигури, той е специалист в областта на СРС-тата. Не мога да говоря за реваншизъм. Не е това основната функция на служебното правителство - да прави смени и рокади, но те са наложителни. ДБ няма свои представители в служебното правителство. Това го казвам категорично. За мен успехът на служебното правителство се състои в неговата неутралност", обяви Христо Иванов в сряда.  

"Очакваме МВР да направи бърза проверка дали през последните месеци са подслушвани и следени политически лидери от опозиционни партии, какво е станало с тези СРС (дали случайно не са се наводнили?), каква е била причината да бъдат прилагани СРС- та и кой ги е разрешил?", попита часове по-късно във във Фейсбук и Ивайло Мирчев. По непотвърдена информация ДАНС твърди, че в архива, където се държат веществените доказателства, т.е.. дешифрираните на хартия СРС-та, е имало наводнение.

Бюрото за контрол на СРС ще обсъди казуса

Националното бюро за контрол на СРС може да бъде сезирано от всеки с въпроса дали е бил подслушван незаконно. По закон обаче то отговаря, само ако установи незаконно подслушване. Ако човек не е бил подслушван, или ако е бил контролиран законно, няма да получи отговор. Освен това бюрото не е обвързано със срокове за произнасяне, тъй като работата му зависи от други институции, от които чака информация и които може да проверява.

За да бъде едно СРС законно, то трябва да е било поискано от компетентен съд, службите да са представили пред магистратите достатъчно данни, че някой е съпричастен към даденото престъпление. Освен това СРС-та могат да се прилагат за точно определено време. В едно искане за СРС може да бъдат включени много имена и телефонни номера, т.е. с едно искане може да бъдат засегнати много хора.

Огнян Стоичков, който е член на Бюрото, коментира пред "Сега" в четвъртък, че казусът с твърденията на Атанасов за подслушвани политици ще бъде обсъден на заседание на колективния орган. "Достатъчно е притеснителна тази информация, която е изнесена по медиите, така че ние ще подходим внимателно", добави той.

ДАНС също обяви, че е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на изнесената информация.

От архива

Бившият зам.-председател на ДПС Касим Дал осъди МВР за незаконно подслушване, стана ясно през 2017 г. Софийският районен съд му присъдил 3500 лв. обезщетение. Съдебното решение показва как след анонимен сигнал може да започне активно мероприятие, което да доведе до 4-месечно подслушване и следене на опозиционен политик, а покрай него и цялата реформаторска коалиция по това време. На 2 октомври 2013 г., по времето на правителството на Пламен Орешарски, в МВР постъпва анонимен сигнал срещу Дал. В него се твърди, че на проведена в Турция среща е обсъдено и решено физическото ликвидиране на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан и депутата Делян Пеевски. Тогава Местан и Пеевски участваха в управлението в коалиция с БСП.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев разпорежда проверка. Оперативно-издирвателните мероприятия не водят до нищо и се стига до прилагането на специални разузнавателни срещу Дал. Те са разрешени от Софийския градски съд. По това време шеф на съда е Владимира Янева, която бе осъдена за разрешаване на незаконни СРС-та по казуса "Червей". Подслушването и следенето на Дал е разрешено за 60 дни. През това време партията му "Свобода и достойнство" става съучредител на Реформаторския блок. Така през телефона на Дал властите са можели да следят в реално време цялата активност на опозиционната коалиция. Разрешението на съда за подслушването изтича на 21 януари 2014 г. Въпреки липсата на данни, които да потвърждават сигнала, полицията решава да не спира подслушването. До Софийския градски съд е пуснато ново искане за СРС, в което е спестено, че Дал вече е бил подслушван безрезултатно. Съдът дава разрешение за още 60 дни.

Още по темата