Quantcast
Сърбия отново отмени решението за екстрадиция на Цветан Василев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Сърбия отново отмени решението за екстрадиция на Цветан Василев

Белград не може да реши дали да върне бившия банкер вече 7 години
Обновена
3 594
 БГНЕС

Апелативният съд в Белград отмени първоинстанционното решение от септември 2020 г. за екстрадирането на българския бизнесмен Цветан Василев, предава БГНЕС. На практика от много години насам тези процедури са всъщност отказ на Сърбия да върне бившия банкер.

С това решение от 10 май делото е върнато на друг съд в Белград за ново решение, уточни говорителят на съда Миряна Милич. 

Това е третото подобно решение на Апелативния съд от 2014 г. насам, откакто тече производство във връзка с искането до сръбските власти да екстрадират българския бизнесмен, обвинен за фалита на четвъртата по големина банка в България, съобщава сайтът „Инсайдър”. Той е отменил решението от 29 септември 2020 г. поради нарушения на разпоредбите на наказателното производство и тъй като съдържанието му е неразбираемо и съдържа противоречия.

В решението на съда се посочва още, че намира за основателна жалбата на защитата, че първоинстанционният съд не е приложил разпоредбите на двустранното споразумение между Федеративна народна република Югославия и Народна република България за взаимна правна помощ, „което е довело до съществени нарушения на разпоредбите на наказателното производство “.

Подчертава се, че съдът в Сърбия в този случай решава единствено дали са изпълнени законовите предпоставки за екстрадирането на Цветан Василев, а окончателното решение се взема от Министерството на правосъдието. Сръбските власти вече седем години отлагат решението дали да екстрадират Василев в България.

Досега съд се е произнасял три пъти по този въпрос и Апелативният съд винаги е отменял решенията. Предишният път това бе сторено в края на миналата година, като аргументите всеки път са едни и същи: в решението има „съществени нарушения на разпоредбите на наказателното производство поради липса на ясни мотиви“.

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г. и властите в Белград отказват да го екстрадират въпреки исканията на прокуратурата в София. Той е подсъдим по наказателното дело за фалита на КТБ, като срещу него то се гледа задочно.

В началото на 2020 г. главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, в които остро разкритикува сръбските власти заради липсата на отговор по искането на България за екстрадицията на Цветан Василев. Ръководителят на държавното обвинение се обърна тогава и към председателите на Европейския парламент и Европейската комисия – Давид-Мария Сасоли и Урсула фон дер Лайен, "с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в ЕС". 

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", твърди Гешев, подчертавайки, че българските власти са изпратили до Белград две сходни молби – през септември 2014 и май 2015 г.

Не е известно да има отговор от страна на Съвета на Европа или пък от ЕК и европарламента.

Въпросът за екстрадицията на Василев в България беше повдигнат и от българския президент Росен Плевнелиев по време на срещата с тогавашния сръбски президент Томислав Николич през 2015 г. Тогава българският държавен глава заяви, че е убеден, че Василев скоро ще бъде екстрадиран и че не смята, че отлагането на екстрадирането ще наруши отношенията между двете страни.

За мнозина причините, поради които Василев се крие в Сърбия, са неговите връзки в бизнеса и политиката, пише още „Инсайдър”.

Още

Сръбският премиер обяви за предотвратен атентат срещу президента Вучич

24.10.2021

1120
Латвия първа в Европа върна едномесечния локдаун

20.10.2021

Обновена

6267
Русия сюрпризира Сърбия с 3 пъти по-скъп газ

16.10.2021

18883