Медия без
политическа реклама

7 полицаи са арестувани в Пловдив по обвинения в корупция

Изненадващо отговорник за охраната на протестите става шеф на СДВР

19 Май 2021Обновена
БГНЕС
Бойко Рашков в Пловдив

Към момента 12 души, сред които и 7 полицаи, са задържани при операция на Окръжната прокуратура в Пловдив и Вътрешна сигурност на МВР. Сред арстуваните е и началникът на 3-то РПУ в Пловдив. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков и на пловдивския окръжен прокурор Румен Попов. 

Акцията тече от половин година под наблюдението на разследващите и няма връзка с промените в политическата обстановка и новото ръководство на МВР, обяви Попов и добави, че се касае за извършени тежки криминални престъпления против правосъдието и длъжностни престъпления. На въпрос дали става дума за корупция, наркотици и проституция, прокурорът отговори утвърдително и, че разследващите работят и в тази посока. Продължават претърсвания, изземвания, задържанията на лица. Обявени са и такива за общодържавно издирване. 

Вътрешният министър не пожела да съобщи повече детайли по случая, защото разследването е на ранен етап. Той обаче обеща кадрови промени.  "Не може да се задържи началникът на 3 РПУ и да няма ответни кадрови действия", каза Рашков, като добави, че няма да търпи "престъпници с пагон".

"Днес Софийската градска дирекция вече има нов ръководител. Аз не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи в центъра на София и под колоните на Министерския съвет. Ние не можем да останем равнодушни и ще трябва да изкореним това, което виждаме. Аз ще взема най-строги мерки като се надявам, че ще се промени стила на работа на тези служители", обясни Бойко Рашков. По негови думи вече бившият началник на СДВР Георги Хаджиев е понижен в длъжност. Антон Златанов е новият директор на СДВР. "От днес вече има и понижени директори на полиции в страната. "Твърде рано е да съобщаваме такива факти", посочи още Рашков.

Новият началник на СДВР всъщност е познато лице от протестите миналото лято, тъй като отговаряше за тяхната охрана. Преди да стане зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи през 2015 г. е бил началник сектор "Масови мероприятия" и зам.-началник на "Охранителна полиция". Антон Златанов е изненадващ избор за шеф на СДВР предвид мотивите за отстраняването на предишния директор, а именно полицейското насилие по време на протестите.

Вече бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов разкри, че знае "много неща за много хора, но законът не му позволява да реагира".

КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ

В Пловдив вътрешният министър Бойко Рашков каза също, че в МВР има информация и дела за купуване на гласове. Според него политическите формации, за които има такива данни, трябва да бъдат обявени публично. Партиите купувачи се ръководят от известни лица с големи амбиции в политиката, твърди Рашков. "Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност с предоставянето на журналистическата гилдия, която да ги разпространи, ние ще го направим", категоричен е Рашков.

 

Още по темата