Медия без
политическа реклама

10 000 деца в София останаха без места в детските градини

При половин млн.лв., инвестирани в е-система за прием, класирането т.г. е провал, смятат от "Спаси София"

Снимка: Спаси София
И тази година хиляди деца ще гледат детската градина през оградата

Дежавю в София - за поредна година хиляди деца останаха без места в детските градини - броят им е внушителните 10 252 души. Това показват данните от първото класиране за прием в столичните детски ясли и градини, съобщени от директора на дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева.

Самото класиране се извърши към 17 ч. вчера, но родителите получиха информация за това дали детето им е прието в градина едва към полунощ.

"Щастливците", приети на първо класиране, са 9 907 деца. За второ класиране има около 3 500 свободни места, като в тях се включват и подготвителните групи и незаетите места за децата със специални образователни потребности.

Свободните места т.г. за детските ясли и градини в столицата бяха 13 375. Кандидатстващите деца пък са били с 9000 повече - 22 442 души, като 2286 са кандидатствали за преместване.

"До края на годината очакваме да бъдат открити 1 083 нови места. През 2021 г. строим 17 детски градини. Една вече приключи и беше извършено класиране", коментира Минчева. Тя припомни и възможността родителите, чиито деца не са приети в детска градина, да получат средства за покриване на разходите им за частна детска градина или за отглеждане на детето от друго такова физическо лице. Ваучерите са за родители на деца от 3 до 6-годишна възраст и са на стойност 291 лв. на месец, като за получаването им има редица условия.

Т.г. класирането бе отложено с няколко дни - вместо на 14 май на 17 май. От общината обясниха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден от родителите адрес. Затова, за да дадат възможност да се оправят тези пропуски, оттам отвориха системата за няколко дни. Това обаче ядоса мнозина родители, които излязоха на протест заради разместване на позициите на техните деца. Няколко пъти вчера те питаха какво е правното основание за допълнителното отваряне на системата и заплашиха общината със съд. От СО пък увериха, че новите кандидатури, направени през уикенда, няма да участват в класирането.

Новият кмет по образование и култура на Столичната община Мирослав Боршош обеща мащабна работа по проблемите и посочи конкретни действия с които започва. "Притокът на млади семейства в София е голям, факт. Така че този проблем ще става все по-голям. Още тази седмица ще направя среща с главния архитект, при него има постъпили заявки от инвеститори, които искат да правят детски градини", каза Боршош, цитиран от БНТ.

 

ПРОВАЛ

Като "пълен провал" определиха класирането от "Спаси София". "След една година разработване и инвестирането на близо половин млн. лв. в електронната система за прием тя не успя да гарантира по-лесно и прозрачно класиране. Системата допълнително усложни процеса и задълбочи кризата, като никога досега не е имало толкова неприети деца. Същевременно Общината успя единствено в това, в което е най-добра – да обвини родителите и удобно да се скрие зад хаоса", казват оттам.

От организацията посочват, че провалът в управлението е толкова голям, че 6 месеца след гръмкото обявяване на програмата за строителство на нови детски градини Общината сериозно изостава с графика. "По план е предвидено отварянето на 12 нови сгради за тази година, от които евентуално ще бъдат готови само 8 при това всички започнати в предишни години. От планираните 31 нови строежа за 2021 г. при преполовена година са започнати едва 2!", обобщават оттам.

"Въпреки че с всяка изминала година кризата достига ново дъно, през 2021 ГЕРБ отново успяха да ни изненадат неприятно. Само и единствено те могат да приложат е-система така, че тя да направи нещата по-сложни и кризисни отпреди въвеждането си. Докато Йорданка Фандъкова обезврежда бомби и ходи на килимчето на Бойко, новият зам.-кмет по образованието Боршош безуспешно се опита да прехвърли вината на районните кметове. Очевидно партийната банка с кадри вече не може да произведе дори и лица, които да мажат и лъжат, в което безспорен експерт беше г-н Чобанов", заключават от "Спаси София".

 

 

Още по темата