Медия без
политическа реклама

Академичен феодал в Благоевград се възнагради със 110 000 лв. бонуси

Години наред ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков не спазва препоръките на МОН, но санкции за него няма

Фейсбук на Югозападен университет Благоевград
Колко ли още нарушения са нужни, за да бъде най-накрая санкциониран ректорът на ЮЗУ?

Криворазбраната академична автономия роди през годините не една и две феодални крепости. Нагледахме се на самоуправство и удължаване на мандати, незаконни филиали, опасни връзки с властта и печатане на дипломи, улеснени от слабо законодателство и отсъстващ контрол. Събирателен образ на това обществото видя в Свищовския университет и бившия му ректор Величко Адамов, който не се посвени да украси стените на вуза с кичозна версия на "Тайната вечеря", в която самият той бе изрисуван като Христос. Картините на Адамов бяха свалени, но академичният феодализъм си намери добра почва на друго място - Югопазадния университет в Благоевград. Той е поредният, при който правилата, проверките, препоръките и изричните указания на МОН се оказват безсилни. Последният одитен доклад на министерството изобилства от нарушения на ректора, но реакция от ръководството и институциите - няма.

 

ПРОСЛОВУТАТА ЗАПЛАТА

Ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков втрещи с гигантския размер на трудовите си доходи, декларирани пред КПКОНПИ за 2019 г. - 191 504 лв., или близо 16 000 на месец, което е около 3 пъти повече от премиера. Опитите на "Сега" да разбере от ректора как точно е определена заплатата му удариха на камък. Но пък докладът на МОН е повече от категоричен, че допълнителните му възнаграждения не са гласувани от шефа на Общото събрание, както изисква правилникът за дейността на ЮЗУ, а от Ректорски съвет, който изобщо няма право да взема такива решения. Т.е. проф. Юруков е гласувал сам на себе си бонуси към заплатата си - за 2 г. и половина те са в размер на внушителните 110 300 лв. Одиторите недвусмислено дефинират това като "конфликт на интереси". Ректорът обаче все още не е върнал парите, нито се е чуло някой да е изискал някакви последствия за него.

 

БОНУСИТЕ ЗА ИЗБРАНИ

Сред фрапиращите заключения на експертите е, че ректорът на ЮЗУ е раздал почти 3.6 млн. лв. бонуси за 2 г. и половина без "разписани критерии и определен праг", т.е. по собствено усмотрение/предпочитание. За сравнение - наскоро МОН пусна програма за 3.5. млн. лв., с която да стимулира публикационната активност на университетските преподаватели. Тя обаче е за цели 4 г. и е за всички държавни вузове. Не без значение е и фактът, че проф. Юруков е раздал този сериозен финансов ресурс точно в период на избори в университета, преди да бъде избран за втори мандат през ноември 2019 г. "Липсата на правила за разпределяне на въпросните бонуси "крие риск от облагодетелстване на ръководството и неефективно и неикономично използване на публични средства", констатират одиторите. И тази нередност обаче, поне засега, остава безнаказана.

Както и друга - за държане на определени преподаватели на минимални заплати или на срочни договори, за която свидетелстват не един и двама служители на вуза. Асистент от ЮЗУ, чиято основна заплата е под 1000 лв., разказа пред "Сега", че някои от колегите му са назначавани на срочен договор, освобождавани са в края на юни всяка година и са изпращани на борсата, след което са назначавани отново през септември. "Финансовият аспект не е най-сериозният проблем при практиката със срочните договори, тя се прилага с цел натиск - преди да преподпишат договорите си, с асистентите се "разговаря" и те се уведомяват чия страна следва да заемат, ако искат да продължат да работят в университета", разказва друг преподавател, пожелал анонимност поради страх от разправа.

Вероятно много ректори биха завидели на проф. Юруков и заради това, че той се разпорежда еднолично и със сумата за представителни разходи на вуза, които са 150 000 лв. на година. Далеч по-голям университет, като СУ например, няма такива - от общите му разходи се заплащат обедите на почетните доктори и на други официални гости, като сумата не надхвърля 2000 лв. годишно. Представителните разходи на УНСС пък за 2020 г. са около 30 500 лева. Как ги е разходвал проф. Юруков, може само да гадаем. Факт е обаче, че малко преди да бъде избран за втори мандат, преподавателите в ЮЗУ са получили по един таблет с включен мобилен интернет с 3-годишен абонамент.

 

КОЙТО НЕ ПОЧИВА - ПОЛУЧАВА 50 000 ЛВ.

Огромно учудване буди и "космическата" сума от 50 000 лв., с която проф. Юруков е обезщетен за невзет отпуск - цели 123 дни неизплатен годишен отпуск - по 41 дни за 2017 г., 2018 и 2019 г. Любопитно е какво е правил цяло лято ректорът, когато всички в университета обикновено са в отпуск. Донякъде обяснение се намира в доклада на МОН, според който той е бил веднъж на командировка в чужбина през юли 2019 г. и 3 пъти през август и септември 2018 г., като част от тях са по проект Гърция-България 2014-2020. Интересно в случая е и че за проверявания период ректорът, имайки 8-часов работен ден, е смогнал да работи и по 4 проекта (за 33 хил. лв.), по два от които е бил зает по 4 часа дневно. Впрочем, и при тях са открити и нередности - договорите не са подписани от ректора, нямат дата на връчване и т.н.

 

ОПАСНИ ВРЪЗКИ

Случайно или не, последните години ЮЗУ се сдоби с куп ВИП имена сред завършилите - цяла плеяда от депутати, министри, областни управители, дипломати, сред които и Делян Пеевски. Докторанти в ЮЗУ са главният прокурор Иван Гешев, министърът на правосъдието Десислава Ахладова, както и бившият шеф на МВР Младен Маринов. В момента преподаватели във вуза са шефът на комисията по дискриминация Ана Джумалиева, зам.-шефката на ЦИК Таня Йосифова и други. Още по-любопитно е, че новият председател на Общото събрание на ЮЗУ, избран през ноември 2019 г., който по същество е работодател на ректора, защото му определя заплатата, бонусите, командировките и т.н. е проф. Габриела Белова, която по една случайност е и член на експертния съвет към главния прокурор.

 

БЕЗНАКАЗАНОСТ

Нередностите в ЮЗУ са попаднали в полезрението на МОН и по-рано. В по-кратка проверка, между 2 и 4 юни м.г., от там също констатират различни нарушения, за отстраняването на които отправят конкретни препоръки към ректора (тях ги има на сайта на министерството, за разлика от одитния доклад, който бе поискан по Закона за достъп до информация). В МОН обаче така и не пристига писмо от ЮЗУ за изпълнение на препоръките. По същия начин ректорът не си е взел кой знае каква бележка и относно новите препоръки в последния одитен доклад на МОН по повод безбройните други, къде по-малки, къде по-големи, нарушения, включително при набирането на чуждестранни студенти, попълването на състава на катедрите и т.н.

За да не се допускат подобни своеволия, наскоро в Закона за висше образование бе регламентирано сключването на договори между просветния министър и ректорите на държавни университети, в които да се определя политика за развитието им. Подобен договор се открива на сайта на ЮЗУ, но по всичко изглежда, че и най-добрата законова уредба не може да запълни празнотата от липсващия контрол. Пак с цел ректорите да получават толкова, колкото заслужават, МОН издаде наредба за възнагражденията им - според нея максималната сума, която може да получи един ректор за отлично изпълнение на заложените задачите в договора му, е 36 000 лв. на година. Очевидно и това в някои среди минава само за сведение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Още по темата