Quantcast

Медия без
политическа реклама

МС: Главният секретар на МВР си отива заради полицейското насилие

Той носи отговорност за действията, насочени срещу протестите, пишат в мотиви за решението си министрите

16 Май 2021
Илияна Кирилова

Правителството е предложило, а президентът е освободил главният секретар на МВР заради полицейското насилие. Това става ясно от мотивите, приложени от Министерския съвет към предложението за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, и за освобождаването му от длъжност. Те са публикувани в Информационната система за правна информация на Министерски съвет.

 

Кадровата чистка в МВР продължава с освобождаването на ключовия главен секретар, който е най-висшата професионална длъжност във ведомството.

Иванов бе освободен в петък привечер след решение, взето на неприсъствено заседание на МС и указ на президента Румен Радев.

"Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото", пишат министрите и добавят, че "той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото".

Кабинетът обяснява, че при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък. "Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци", аргументират се министрите. Според тях  в различна степен са пострадали не само лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации. Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие.

"Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите", мотивират се министрите. Като утежняващи обстоятелства пък се явявала обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред. Министрите смятат и, че при осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е "нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти" и именно това е основание за прекратяване на правомощията му.

През септември м.г. Иванов влезе в конфликт с президента Румен Радев именно на тема полицейско насилие. Тогава държавният глава беше привикал шефовете на МВР и службите, за да дадат обяснение за полицейското насилие над граждани и журналисти по време на летните протести. Тогава Радев попита: "Защо органите на реда упражниха брутално насилие върху граждани и побой на журналисти", а Иванов отвърна: "Аз бих попитал защо протестиращите употребиха брутална сила върху полицаите".

Още по темата