Quantcast
Чистката в МВР продължи с махането на ключовия главен секретар | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Чистката в МВР продължи с махането на ключовия главен секретар

По предложение на правителството президентът освободи от поста Ивайло Иванов
Обновена
8 425
 БГНЕС архив

Кадровата чистка в МВР продължава с освобождаването на ключовия главен секретар, който е най-висшата професионална длъжност във ведомството.

По предложение на Министерския съвет президентът Румен Радев подписа указ за освобождаването на главен комисар Ивайло Иванов от поста главен секретар на МВР. Решението на МС бе взето само час по-рано..

През септември м.г. Иванов влезе в конфликт с президента Румен Радев, който беше привикал шефовете на МВР и службите, за да дадат обяснение за полицейското насилие над граждани и журналисти по време на летните протести. Тогава Радев попита: "Защо органите на реда упражниха брутално насилие върху граждани и побой на журналисти", а Иванов отвърна: "Аз бих попитал защо протестиращите употребиха брутална сила върху полицаите". Интересно е да се отбележи, че Ивайло Иванов беше назначен с указ пак на президента Румен Радев през декември 2018 г.

Не се съобщава кой ще бъде предложен за нов главен секретар на Вътрешното министерство. Дотогава вероятно функциите ще изпълнява зам.главния секретар СтоянТемелакиев.

Часове след влизането си в сградата на ул. "Шести септември" Бойко Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. Според официалната версия той е пенсиониран. Фигурата на административния секретар на МВР бе въведена преди няколко години при поредни големи промени в Закона за МВР. Оттогава този пост се заема от Славчев, който работеше и в БОРКОР, а в периода 2009-2013 г. беше началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Рашков махна и шефа на Инспектората Николай Гешев. 

Междувременно служебният премиер освободи всички зам.министри в МВР и назначи нови трима  - Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Първият вече е заемал длъжността зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство от 2017 г. След този период до началото на 2020 г. е зам.-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в КПКОНПИ. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“.

Катинов също е бил зам. вътрешен министър в служебния кабинет от 2017 г. В периода 2014 - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „Г.С. Раковски“.

 

 

 

 

Още

Прокуратурата повдигна обвинение за изпиране на 53 млн. лв. от “Хемус“

07.12.2021

Обновена

7867
МВР едва сега регламентира кой пуска газ и лютив спрей при протести

05.12.2021

2906
Полицията задържа издирвания за нападението в Сърница

30.11.2021

Обновена

4528