Медия без
политическа реклама

Гешев защитава спецправосъдието: Тричат съдиите!

БГНЕС
Иван Гешев

"Случва се тричане на съдии, а не на прокурори!" Това обяви главният прокурор Иван Гешев по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, който днес обсъди и прие защитна декларация за специализираното правосъдие. Предложението за закриването на спецструктурите, направено от "Демократична България", бе прието на първо четене от парламентарната правна комисия на 45-ия парламент. Краткият живот на Народното събрание обаче не стигна идеята да бъде обсъдена и евентуално приета и от пленарната зала.  

Гешев е основен защитник на специализираното правосъдие, в чиито редици е работил и самият той. Пред съвета той подчерта, че не е вярно, че тези структури, които се занимават с делата за организирана престъпност и за корупция по високите етажи на властта, са неефективни и неефикасни. "Това е лъжа", каза Гешев. И обясни, че с проекта на десницата се целяло нещо много просто - блокираните над 3 млрд. лв., колкото е половината резерв на страната, да се върнат към хората, срещу които са предприети действията на КПКОНПИ по уведомление от спецпрокуратурата. Гешев не обясни точно как ще бъдат "отблокирани" тези средства, върху които са наложени обезпечителни мерки, след като законопроектите за закриването на спецправосъдието и реформата на КПКОНПИ не предвиждат това.

Според главния прокурор втората цел на законопроектите е "да се блокира работата по най-важните дела в държавата. Само делото за атентата в Сарафово ще посоча. Представете си какъв би бил международният отзвук", продължи той. След това говори за политическата целесъобразност на законопроектите на "Демократична България" и я сравни с целесъобразността на това България да обяви символична война на САЩ и Великобритания по времето на Втората световна война, което почти довело до унищожаването на София.

"Закриването (на спецправосъдието) ще бъде само в интерес на мафията, а цената ще платят българските граждани и вероятно това е една от целите, които се преследват", заключи Гешев без някаква конкретика за твърденията си.

Преди него говори председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той каза, че няма да подкрепи декларацията, подготвена от членовете на съвета Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова.

Панов: ВСС реагира, когато реагира прокуратурата

Както е допустимо парламентът да създаде специализирани съдилища и прокуратура, така е допустимо и да ги заличи, това не противоречи на принципите на правовата държава, започна Панов. Той посочи, че в декларацията, която се предлага за гласуване, няма правни мотиви. "Това е политическа декларация", каза той. И допълни, че споделя доводите, че спецправосъдието изпълнява политически поръчки. А ВСС не може да го подкрепя безкритично, без да е направен анализ на дейността му. Той заподозря Пашкунова, че има користни мотиви, тъй като синът й работи в спецструктурите (той е съдебен помощник в спецсъда, б.а.). "Дали в тези съдилища влязоха най-добрите съдии. Дали 10 години дават убедителни резултати, че специализираното правосъдие си струва", запита Панов. 

И подчерта, че спецсъдиите гледат предимно дела за мерки за неотклонение, разрешения за използване на СРС-та и споразумения. И много малко от актовете им стигат за проверка във Върховния касационен съд. За 2020 г. например са постъпили едва 14 такива акта. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по потвърдени актове сред всички апелативни съдилища в страната, даде пример Панов.

Пашкунова се защити, че няма користни мотиви. Но законопроектите предвиждали делата да започнат отначало, а магистратите да се върнат на работните си места отпреди 10 години, което е понижаване. По думите й проектите носели усещане за реваншизъм.

Панов припомни на колегите си, че ВСС не е реагирал при редица скандални законови промени. "Винаги е имало обществено обсъждане и позиции за специализираното правосъдие, а ВСС остана сляп и глух. Реагира сега, когато реагира прокуратурата", каза Панов.

Вероника Имова също се хвърли на амбразурата. Тя нарече закриването на спецсъдилищата "удар по правосъдието, демокрацията и правовата държава". "Не можем да бъдем равнодушни към този стил. Трябва като един да се изправим срещу подобни опити да се нанесе удар върху правосъдието", призова колегите си тя.

"Казвате, че няма оценка на ефективността им, а са я доказали. Как го правите този извод, че са доказали своята ефективност и необходимост", запита Олга Керелска колегите си, които защитават специнституциите, но отговор не получи. Без отговор останаха и питанията на Атанаска Дишева колко са осъдените за корупция от високите етажи на властта.

Съветът неохотно се съгласи спецправосъдието да бъде анализирано

В дискусията се включи и служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който председателства заседанията на пленума, но няма право на глас. Той предложи три корекции в декларацията. Първата е да не се твърди, че специализираните съд и прокуратурата са създадени по препоръка на Европа. "Това е превратно тълкуване. Тези препоръки са за по-тясна специализация при разследване на организирана престъпност. Формата не е предопределена", припомни Стоилов. Другата му забележка по декларацията е, че не става дума за вече приети законодателни промени, както твърди ВСС. "Разминаваме се с фактите, така се злепоставя ВСС", каза служебният министър.

Той предложи и да се включи текст, че е необходим професионален и широк дебат за спецправосъдието. Според министъра трябва да се анализират резултатите от дейността на спецпрокуратурата и спецсъдасъда от създаването им досега. "Това ще е обективна и сериозна позиция, която ще е аргумент при евентуални по-нататъшни дискусии в НС. Така ВСС може да защити авторитета си, да покаже, че се отнася професионално, а не предубедено", обясни Стоилов.

Гешев се противопостави - той бил за анализ, но не това било тема на обсъждането сега. В крайна сметка с 18 на 3 гласа ВСС прие декларацията с корекциите на Стоилов, без добавката за анализа. За тях се реши първо прокурорската и съдийската колегия на ВСС да определят структурата и критериите на анализите и да ги внесат на следващото заседание на пленума.

Още по темата