Медия без
политическа реклама

Кой кой е в служебния кабинет

11 Май 2021

Министър-председателят Стефан Янев (61 г.) до момента заемаше поста на секретар по сигурността и отбраната в президентството. Бе вицепремиер и военен министър в първото служебно правителство на Румен Радев. Завършил е Военната академия в София и колеж към Националния военен университет във Вашингтон. Има стаж в структурите на НАТО, както и в българското министерство на отбраната. Бригаден генерал от 2009 г.

 

Външният министър Светлан Стоев е роден през 1960 г. Завършил е УНСС, специалност „Международни отношения”, както и Дипломатическите академии в Москва и Бон. На работа е в МВнР от 1985 г. През 2005 - 2009 г. е посланик в Германия, а последно - в Дания.

 

 

 

 

Харвардският възпитаник Асен Василев стана финансов министър. Той бе съветник на президента по икономическите въпроси. Василев веднъж вече бе служебен министър в правителството на Марин Райков през 2013 г. Тогава обаче той пое икономиката, енергетиката и туризма, когато министерството все още обединяваше тези икономически дейности.

 

 

Предприемачът и икономист Кирил Петков поема икономиката. Той също е харвардски възпитаник. Близък е с Василев. В началото на 2020 г. двамата публично лансираха предложение за масово тестване на населението, което ще позволи на хората, които не са заразени с COVID-19, да работят спокойно - и така икономиката да не бъде блокирана. Познат е като член на инициативния комитет за създаването на партията "Да, България".

 

Вицепремиерът Бойко Рашков, оглавил МВР, досега бе член на Правния съвет на президента. Той е доцент по наказателен процес и ръководи Катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на УНСС. Има дългогодишен юридически стаж, основно като следовател. Той беше директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет, народен представител в 39-ото Народно събрание и зам.-министър на правосъдието. През 2013 г. бе избран за председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства.

 

Министерството на отбраната бе поето от Георги Панайотов. Той е дипломат от кариерата. Завършил е „Международни отношения“ в Москва през 1994 г. Беше постоянен представител на България към ООН. Бил е секретар по политическите въпроси в посолството ни в Албания, работил е и в отдел „Югоизточна Европа“ на МВнР. Бил е още зам.ръководител на посолството ни в Афганистан, началник на отдел „НАТО“ в МВнР, зам.-ръководител на посолството ни в САЩ. 

 

 

Социалният министър и вицепремиер Гълъб Донев също е от утвърдената президентска "банка кадри" - секретар бе до момента в същия ресор на "Дондуков" 2, заемаше поста на служебен министър и в правителството на Огнян Герджиков. Зам.-министър на труда и социалната политика през 2014 г. - 2016 г.

 

 

Николай Денков, който поема образованието, е професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. С дълъг опит в работни групи и по различни програми на просветното министерство. Зам.-министър в периода 2014 г. - 2016 г., титуляр в министерството при служебния кабинет на Огнян Герджиков.

 

 

 

Министерството на правосъдието бе оглавено от Янаки Стоилов. Депутат в няколко парламента, включително в VІІ-то Велико народно събрание (1990-1991 г.). Във ВНС е секретар на Комисията за изработване на проект за нова конституция. В мандата 2014 -2017 г. е зам.-председател на Народното събрание. Сега е ръководител на катедра "Теория и история на държавата и правото" в Юридическия факултет на Софийския университет. Член е на Изпълнителното бюро на БСП.
 

 

Оглавилата туризма Стела Балтова е родена през 1961 г.  Доцент по икономика. До 2007 г. има стаж като търговски съветник към посолството ни в Дания, а и като шеф на дирекция „Външноикономическа политика“ в икономическото министерство. После е заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. Служебен министър на туризма в първия кабинет на Радев.

 

 

Министър на младежта и спорта стана председателят на българската федерация по модерен петобой (БФМП) Андрей Кузманов. Роден на 4 март 1959 г. в Пазарджик, завършва средно образование в спортното училище "Олимпийски надежди" в София и висше образование във ВИФ "Георги Димитров". Многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой. Президент е на БФМП от 2008 г. и вицепрезидент на балканския съюз по модерен петобой. На 26 април 2021 г. Кузманов беше избран за и. д. президент на европейската конфедерация по модерен петобой.
 

Христо Бозуков, отговарящ за земеделието, е професор-доктор в областта на селското стопанство и растениевъдството. Заемаше поста в първия служебен кабинет на Румен Радев. Зам.-министър на земеделието в правителството на Пламен Орешарски. Академичната му кариера преминава основно в Пловдив. За кратко бе шеф на Селскостопанската академия в София. Счита се за близък до отстранения от БСП Георги Гергов. 

 

Познатият като член на протестното "Отровно трио" Велислав Минеков поема културата. В политически план той бе ангажиран преди години с "България на гражданите" на Меглена Кунева и Реформаторския блок. Изявен скулптор, многократно награждаван у нас и в чужбина.

 

 

 

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров беше депутат в 38-ото и 39-ото Народно събрание от листата на ОДС, областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. - зам.-министър на здравеопазването. Сега се изявява като представител на пациентите - ръководи Център за защита на правата в здравеопазването. Лекар по образование.

 

 

 

Новият министър на околната среда Асен Личев се връща в министерство, което познава отлично - работи там 25 години, а повече от 12 години оглавяваше ключовата дирекция по управление на водите. Личев е един от най-добрите ни специалисти в тази сфера и активно критикуваше проблемите, които се натрупаха в нея при управлението на Нено Димов.

 

 

 

Атанас Пеканов стана вицепремиер, отговарящ за управление на европейските средства. Той е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) и докторант във Виенския икономически университет, където и преподава. Работил е в Европейската централна банка, участва в стратегическия съвет на президента.

 

 

 

Виолета Комитова е министър на регионалното развитие. Тя е архитект и преподавател в УАСГ. През 2017 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, избрано от президента Румен Радев.

 

 

Андрей Живков е министър на енергетиката. Работил е до 2012 г. в Електроразпределение Столично и до 2018 г. е в ръководството на Електроенергийния системен оператор.

 

 

 

 

 

 

Георги Тодоров - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера минава през транспортното министерство, Столична община и частния бизнес. През годините е бил заместник-министър на транспорта, председател на управителния съвет на ДП "Пристанищна инфраструктура", председател на СД на "Информационно обслужване", както и на "Български пощи", зам.-директор на Пристанище Бургас и член на СД на "България еър".

 

Антон Кутев - говорител на служебното правителство, е водещ медиен експерт на левицата от години. През 2007-а, когато неин лидер беше Сергей Станишев, той бе говорител на Изпълнителното бюро на БСП. Бил е депутат в няколко парламента, а преди това и общински съветник в София. В момента е сред опозиционерите на Корнелия Нинова в партията.

Соня Момчилова ще ръководи пресцентъра. Тя има над 20 години опит в публичните комуникации. Била е директор на пресцентъра на Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и на Министерство на транспорта и комуникациите. През 90-те години е сред първите сценаристи и текстописци на студентското предаване "Ку-Ку". Работила е и в bTV. БНТ, радио и печатни медии. 

Още по темата