Медия без
политическа реклама

Радев разчита "стари муцуни" да направят добро правителство

Очаква се утре да бъде назначен служебният кабинет и да се разпусне Народното събрание

10 Май 2021
БГНЕС
Стефан Янев

В служебния кабинет на президента Румен Радев не се очакват кадрови изненади. Той ще бъде обявен утре, като най-вероятно в него ще влязат все познати имена - министри от други президентски правителства или активни участници в политическия живот. Чрез него държавният глава ще се опита да намери "баланса и оптималния начин" за управление на държавата в следващите поне два месеца, както спомена преди дни. Пак утре с друг указ Радев ще разпусне 45-ия парламент.

Най-обсъжданото име за премиер е Стефан Янев (61 г.). Бригадният генерал е секретар на държавния глава по въпросите на отбраната и негов голям довереник. Янев бе вицепремиер и министър на отбраната в предишното правителство на Радев.

 Един от динозарвите на българския преход - Бойко Рашков, най-вероятно ще оглави МВР. Той е бивш шеф на Националната следствена служба, както и председател на бюрото за контрол на СРС. Отбраната ще поеме Николай Цонев, заемал поста в правителството на тройната коалиция до 2009 г. като представител на НДСВ. Той бе показно арестуван веднага след идването на ГЕРБ на власт за злоупотреби, но спечели делата. Близка до него е новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова.

За министри на правосъдието се обсъждат две имена - юридическият съветник на президента Иванка Иванова, която до миналата година работеше в "Отворено общество"; социалистът Янаки Стоилов. Участието на хора на БСП в кабинета обаче е под въпрос, след като Националния съвет на партията така и не обсъди номинации (имаше договорка между Радев и лидера Нинова имената да бъдат дискутирани предварително на форума). Социалисти припомнят, че НС на БСП не е одобрявал кандидатурата на Деница Златева през 2017 г., когато тя стана вицепремиер. Радев доста я харесва, но така или иначе и нейната съдба, и на Весела Лечева, Жельо Бойчев и Христо Бозуков (земеделски министър през 2017 г.), също до вчера броени за кабинета, е неясна.

Гълъб Донев и Николай Денков най-вероятно ще поемат същите ресори, както през 2017 г. - социалните дейности и образованието. Усилено спрягани в икономическия сектор са Асен Василев, министър в служебното правителство на Росен Плевнелиев през 2013 г., и Кирил Петков, познат като учредител на "Да, България".

Две имена се се обсъждат за здравеопазването - Дечо Дечев, който напусна шефския пост в Здравната каса след скандал с ГЕРБ, и Коста Костов, който пък оглавяваше алтернативния щаб на Бойко Борисов за борба с коронавируса. Миналата есен голямото разследване на bTV за "Хелп карма" показа, че собственикът на платформата е племенник на проф. Костов, а самият медик е "назначил" медицински съвет към нея, без лекарите в съвета да знаят за това. Хотелиерът Георги Щерев е възможно да поеме туризма. 

Още по темата