Quantcast
Жан Виденов се завръща с партия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Жан Виденов се завръща с партия

Тя ще участва на изборите в коалиция с комунисти
8 226
 FB/Приятели на Жан Виденов
Жан Виденов

Една от най-спорните личности в най-новата история на България - премиерът от 1995 г. до 1997 г. Жан Виденов - се завръща в политиката. Той ще участва на вота на 11 юли с нова партия. "Има инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит", заявява той днес пред сайта "Пловдив прес".

Формацията щяла да се казва "Лявата алтернатива". Инициатор й бил Иван Атанасов, който следващата седмица щял да публикува предизборно послание. "Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България", обяснява Виденов. На въпрос дали го боли за БСП, бившият председател на социалистическата партия отговаря: "Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 г. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма".

Виденов (62 г.) остана в историята с периода на хиперинфлация, свиреп дефицит на стоки, стачки, протести и предсрочно подаване на оставка. "Виденовата зима" до днес е нарицателен израз за управленска катастрофа. За него се коментира обаче, че е единственият министър-председател, който влезе беден във власта и такъв излезе от нея. В последните години преподаваше в университет в родния си Пловдив, но наскоро бе съкратен. 

Още по темата:

 

Още

Съживяването на вампири е част от голямата политическа подмяна

05.06.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

6914
Кубрат Пулев обяви учредяването на партия "Велика България"

01.06.2021

5582
ВКС отхвърли иск на прокуратурата за заличаване на „Възраждане“

31.05.2021

582