Медия без
политическа реклама

СЕМ преизбра Бетина Жотева за свой шеф

Медийният съвет ще сигнализира ЕК за намалената субсидия на БНР

10 Май 2021
Булфото

С четири гласа „за“ и един „въздържал се“ Съветът за електронни медии преизбра Бетина Жотева (на снимката) за свой председател. Мандатът ѝ е една година. Преди година тя смени на председателското място София Владимирова. По закон председателят на СЕМ представлява съвета, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите. 

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента.  Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава. 

 

Сигнал

На същото заседание СЕМ реши да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намалените бюджети на обществените медии и на самия СЕМ, съобщи БНР. Медийният регулатор  възнамерява да постави въпроса за необходимостта от реформа във финансирането на обществените медии. Вчера Томислав Дончев, който изпълнява длъжността министър-председател, обеща да даде яснота защо кабинетът в оставка намали субсидията на БНР с близо един милион лева, за което „Сега“ писа. 

В писмото до Еврокомисията от медийния регулатор ще акцентират върху необходимостта от законова регламентация на нов начин на финансиране на обществените медии. 

Според медийния съвет реформата на финансирането трябва да позволи предвидимост в изпълнение на обществената функция на медиите и на самия регулатор.

„Все пак идеята СЕМ да разпределя субсидията към БНТ и БНР представлява допълнителен административен капацитет, представлява и остра нужда от допълнителни средства не само за тези хора, а въобще за анализ на средствата в БНТ и в БНР и тяхното изразходване. Това е абсолютно нова функция за СЕМ и нови правомощия“, каза Бетина Жотева, която получи втори мандат като председател на СЕМ.

Ключови думи:

СЕМ, Бетина Жотева, БНР