Медия без
политическа реклама

Българските борци се провалиха и имат само 7 квоти за Токио

Възможността страната ни да бъде с рекордно малка олимпийска делегация става все по-реална

08 Май 2021Обновена
bul-wrestling
Мими Христова ликува след победата над чехкинята Ханзличкова, с която си осигури квота за Токио 2020

Българските борци успяха да спечелят едва 7 квоти за олимпийските игри в Токио това лято, което е малко над 1/3 от възможните 18. На олимпиадата в Рио`16 трите ни отбора имаха общо 11 представители (отново от 18 възможни), като свободняците бяха петима, а по трима състезатели имахме в класическата борба и при жените.

Сега реалностите са обърнати тотално - женската борба е представителната витрина на този спорт у нас, като има общо 4 квоти от всичките 7. Тимът ни в свободния стил е със само един представител, а този в класичестия стил - с двама, след като преди малко арменецът с български паспорт Аик Мнацаканян успя да се класира за финала в кат. 77 на последната олимпийска квалификация в столичната "Арена Армеец" (финалистите във всяка категория взимат поименна квота за Токио 2020). 

Мнацаканян надви поред Даниел Катарага (Молд) с 3:2 т., Георгиос Перволакис (Гър) със 7:5, Бакури Гоголи (Груз) с 6:2 и в решаващия полуфинал - Фатих Ченгиз (Тур) с 3:2. На финала по-късно тази вечер българският национал ще се бори срещу другия спечелил квота в категорията - Рафиг Хюсеинов (Азер).

Вчера женският ни отбор спечели 4-ата си квота, след като Мими Христова постигна три победи и стигна до финал в кат. 68 кг. Тя започна с туш срещу туркинята Бусе Тусуну, а след това надви с технически туш (10 и повече точки разлика) индийката Ниша Ниша - 12:2. В решаващата схватка на полуфинала европейската шампионка отново постигна технически туш - 12:2, срещу чехкинята Адела Ханзличкова. Тази вечер тя ще се бори във финала срещу бившата българска националка - Елис Манолова, която е състезателка на Азербайджан. Но и двете вече са си осигурили участие в Токио.

Така женската ни борба има общо 4 от 6-те възможни квоти за олимпийските игри, след като преди това Тайбе Юсеин (кат. 62 кг) стана втора на световното през 2019-а и се класира, а Евелина Николова (кат. 57 кг) и Миглена Селишка (кат. 50 кг) стигнаха до финали на предишната олимпийска квалификация - в Будапеща през март.

В петък пък отборът ни по свободна борба при мъжете претърпя нов грандиозен провал и не спечели нито едно място за Токио. Той си остана с единствената квота, спечелена от Георги Вангелов в кат. 57 кг в Будапеща. А днес към квотата на Кирил Милов отборът по класическа борба добави тази на Аик Мнацаканян. Въпреки това провалът на българската мъжка борба в този олимпийски цикъл е очевиден.

С годините свикнахме да мислим за борбата като за спорта, който неизбежно носи отличия и престиж за страната ни на големи първенства.

Със спечелените нови две квоти от борбата на квалификацията в София България засега има всичко на всичко 22 сигурни квоти, като в още няколко спорта българи са на позиции да получат право на участие, но все още не са утвърдени, защото има още квалификационни състезания и процедури. 

В Рио`16 имахме най-малката олимпийска делегация от Мелбърн 1956 насам, но сега сме на път да подобрим този негативен рекорд. В Бразилия участваха 51 наши спортисти, които имаха общо 52 квоти. 

Още по темата