Медия без
политическа реклама

България отказва да освободи бебетата от тестове за COVID-19

Страната ни е либерална в отварянето на границите, но твърде строга към пътуващите деца

Илияна Кирилова

България е либерална с отварянето на границите за чужденци, но твърде строга към пътуващите деца. Това се набива на очи при сравнение на граничните мерки у нас и в други европейски страни.

От 1 май страната ни въведе нов, доста облекчен режим за влизане - на границата вече се признават не само PCR тестове, но и бързите антигенни. Признават се не само разрешените в ЕС ваксини, но и руска, китайски и индийска. Възможно е доказване и на прекарана болест със стар PCR или антигенен тест.

Заповедта с граничните мерки бе изненадващо смела в облекченията на фона на заявките от ЕС. По същото време например председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен даде интервю за "Ню Йорк Таймс", в което коментира: "Американците, доколкото виждам, използват ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Това ще им позволи свободно придвижване и свободно пътуване до Европейския съюз".

България предизвика учудване, че ще признава на границата ваксини, които не позволява за употреба на собствените си граждани. В нашия списък освен признаваните в ЕС "АстраЗенека", "Пфайзер", "Модерна" и "Янсен", има още четири - индийската Covishield, две китайски - на "Синовак" и "Синофарм", руската "Спутник V". "АстраЗенека" е включена и с южнокорейския си производител SK Bioscience.

Страната ни изпревари и препоръките за облекчаване на пътуванията от Израел. Едва на Гергьовден дойде препоръка от ЕС за постепенно отпадане на ограниченията за несъществени пътувания на граждани от Израел - България вече ги приемаше само с ваксинационен сертификат от 1 май.

Повечето европейски страни са доста по-предпазливи от нас. В същото време у нас продължава да не се прави изключение за малките деца - така те задължително трябва да преминат тест, защото все още ваксините са само за пълнолетни. "Към настоящия момент не са въведени изключения за децата и бебетата с оглед възможността за асимптомно протичане на инфекцията и свързания с това епидемиологичен риск от внос, предаване и разпространение на заболяването", отбелязват от министерството на здравеопазването в рубриката въпроси и отговори на сайта coronavirus.bg. Рубриката не е обновявана с новите заповеди, но в тях също няма предвидено изключение. Вместо това от ведомството успокояват, че методиката "способства за вземане на подходящ материал от всички възрастови групи".

Това противоречи на практиката в редица страни. Португалия например не изисква тестове за деца до 24-месечна възраст. От 1 май страната свали задължителната 14-дневна карантина за българи, но продължава да разрешава само наложителни пътувания и да изисква отрицателен PCR-тест.

Италия удължи ограниченията за пътуване до 15 май. Той засяга и пристигащите от България, които са задължени да представят отрицателен PCR или антигенен тест, който е направен до 48 ч. преди влизането в Италия, независимо от продължителността на престоя. Освен това пристигащите от държавите в „списък С“, сред които е и страната ни, освен задължението за представяне на отрицателен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

Гърция също започна да признава завършен цикъл на ваксинация (поставени две дози и изминал 14-дневен период след тях), а от тестовете признава само негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. За разлика от нас обаче, южната ни съседка не иска тест от деца до 5-годишна възраст. Германия също освобождава от тест децата до 5-годишна възраст.

Всички правила за влизане в България - тук

 

ПЕТИЦИЯ

Срещу тестването на деца на границата има и петиция. "Вземането на проби от носовете на деца при тестване за COVID 19 нерядко води до счупване на конхи (носните раковини) или до кръвоизливи. Последствията са затруднено дишане за дълъг период напред, а понякога и изкривяване на носната преграда. Да не говорим за стреса, който преживява едно дете при вземането на такава проба", пишат инициаторите.

Ключови думи:

граница, тестове, деца, COVID-19

Още по темата