Медия без
политическа реклама

Преизчислението на пенсиите остава за следващ парламент

Депутатите призоваха целия Министерски съвет на парламентарен контрол

07 Май 2021Обновена
БГНЕС

Преизчислението на пенсиите, прието с голямо мнозинство на първо четене в сряда, остава за следващ парламент. Това вече е окончателно ясно, след като БСП не успя да убеди останалите депутати да погазят всички процедурни правила и да гласуват ключовите текстове директно на второ четене в пленарна зала днес. Решението бе взето на продължило 45 минути заседание на председателски съвет, след като пререканията в зала отново стигнаха ръба на истерията.

"Очакванията няма да бъдат изпълнени, остава да се надяваме решенията на този парламент ще намерят израз веднага в началото на следващия парламент", обяви след председателския съвет Кристиан Вигенин. Той допълни, че при това положение БСП се съгласява дневният ред да продължи по първоначалния план.

От самото начало бе известно, че в краткото си съществуване 45-ото Народно събрание не може да приеме решение за такава фундаментална промяна в бюджета на пенсионната система по средата на годината. Въпреки това БСП успя да вкара законпроекта си - добре известен от няколко неуспешни опита да бъде приет в предишното НС, в дневния ред на заседанието в сряда. На него, след като над два часа си разменяха обвинения в лицемерие и предизборна агитация, депутатите изненадващо събраха голямо мнозинство за преизчисление. БСП беше подкрепена от "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри, вън!", ДПС, "Демократична България", въпреки че ДПС и "Демократична България" призоваваха решението да бъде оставено на следващ парламент и за следващ бюджет - от 1 януари 2022 г.

В последните часове на 45-ото Народно събрание има включено още едно проекторешение, изискващо милиони за пенсии - предложението на Мая Манолова добавките от 50 лв. да се удължат до края на годината. Това решение е включено в проект за промяна в закона за извънредното положение, който също има нужда от две четения, но за разлика от другата пенсионна инициатива не е минавал дори на първо четене в зала. Така шансовете да мине са още по-нулеви от решението за преизчисляване на пенсиите.

Не е ясно докъде ще успее да стигне днешното заседание - първите часове от него бяха изгубени в процедурни разправии, които на моменти достигаха кресчендо. Наред с предвидените закони, депутатите задължиха и целия Министерски съвет да се яви на парламентарен контрол, по предложение на БСП. Много време бе отделено и за спорове какъв е смисълът да се прави тепърва временна комисия за събитията в "Росенец". В спора за това комисията беше определена от нейните радетели като "лакмус за демокрацията", но управляващите я определиха като обслужваща единствено предизборната кампания на Мая Манолова. ДПС с насмешка обяви, че подкрепят създаването на комисията, чиято основна тема би следвало да е законността на обектите, обитавани от Ахмед Доган.

 

Какво гласува парламентът за пенсиите в сряда

 

Ключови думи:

законопроекти