Quantcast
Здравният министър даде зелена светлина на баловете | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Здравният министър даде зелена светлина на баловете

Вчера е отменена забраната за събиране на повече от 15 души
5 325
Брифинг на НОЩ

Каква е ситуацията с коронавируса у нас?

Posted by bTV Новините on Wednesday, May 5, 2021

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов дават брифинг за актуалната епидемична обстановка.

По традиция брифингът започна с хвалби - изваждането на България от списъка на института Робърт Кох на най-рисковите страни и 32 482 ваксинирани за ден вчера. България е на 20-о място по заболяемост и на второ по смъртност в ЕС, съобщи министърът. "В лечебните заведения имаме спокойствие. Само в 4 области има повече пациенти - Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен", коментира той.

Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея, повтори за пореден път министърът. Той отрече излизането от третата вълна да е благодарение на изкуствено занижените данни заради по-малкото тестове по време на празниците. Наясно сме кои числа да гледаме, посочи по този повод Ангелов.

Ангелов съобщи, че вчера е свалил ограничението до 15 души за групови събирания и тържества като сватби, балове и пр.

Има възможност да продължим зелените коридори и след 9 май, това зависи от броя дози, с които разполагаме, каза Ангелов. Това би означавало да не се включва отново електронната система за записване за час за ваксинация.

До момента в България не са установени индийски, южноафрикански, бразилски варианти на вируса, докладва проф. Тодор Кантарджиев. Той препоръча всеки човек, връщащ се от чужбина и територии, където са внесени такива генетични варианти, да спазва много внимателно карантина. "Най-човешки съветвам, като се върнеш от чужбина, не събирай на следващия ден родата, изчакай десет дни", каза Кантарджиев.

В момента Европейската агенция по лекарствата прави ускорен преглед на клиничните изпитвания на ваксини за приложение на деца над 12 г. Първи резултати се очакват през юни, съобщи председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

 

Ключови думи:

Костадин Ангелов, COVID-19

Още

София връща маските на закрито от 4 август

02.08.2022

Обновена

4021
София, Варна и Бургас оформиха тройката по болни от COVID-19

01.08.2022

1285
Заради 4 случая на COVID-19 Ухан карантинира 1 млн. души

28.07.2022

465