Медия без
политическа реклама

Едва 30 шахти са обезопасени след смъртта на 16-годишния Людмил

Прокуратурата още разследва кой е виновен за токовия удар, убил детето

05 Май 2021
Илияна Кирилова

Столичната община е сложила датчици на едва 0,75% шахтите в София. Устройствата ще алармират за отварянето на шахтите и това трябва да помогне за обезопасяването им. Данните за това доколко е изпълнено обещанието, дадено от кмета Йорданка Фандъкова, след като на 14 февруари дете загина от токов удар при стъпване върху шахта, бяха изнесени от "Свободна Европа". Изданието цитира проверка, извършена в края на април.

16-годишният Людмил бе убито от токов удар, след като стъпи върху шахта на тротоар в центъра на София - пред болница "Св. Иван Рилски". Институциите, ангажирани с последващи действия по случая, са Столичната община и Софийската градска прокуратура. Но и двете не са постигнали почти никакви резултати до този момент.

Нито една институция или компания не пожела да поеме отговорност за нелепия инцидент, при който ток уби 16-годишно момче в неделя.  Столична община, Община "Триадица", ЧЕЗ и ръководството на УМБАЛ "Св.

Дни след смъртта на детето Софийска градска прокуратура (СГП) пое надзора върху разследването. Обвинението трябва да обясни кои са отговорните лица за смъртта на 16-годишното момче, след като всички имащи отношение към казуса институции и дружества си прехвърляха вината.

На този фон кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столична община. Въпреки това тя каза, че от общината не знаят кой е отварял шахтата. Затова след смъртта на детето Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината.

Датчиците ще алармират за отваряне на шахтите и денонощни екипи ще проверяват състоянието на кабелите. От думите на кмета стана ясно, че това ще се случи в спешен порядък.

Два месеца и половина по-късно поставените датчици са едва 30. Според Столичната община всички те са поставени върху шахти на бул. "Александър Стамболийски". Т.е. два месеца и половина след като Йорданка Фандъкова пое ангажимент да се въведе контрол на съоръженията, в голяма част от които са поместени електрически кабели, това е сторено само в 0,75% от тях. Намерението на местната власт в София е до края на месец май шахтите с датчици да бъдат 100, казаха от пресцентъра на Столична община. Ако това се случи - в края на май, когато ще са изминали три месеца и половина от трагичния инцидент, едва 2,5% от шахтите в града ще бъдат снабдени с датчици.

Софийската градска прокуратура не дава информация докъде е стигнало разследването. Говорителката на столичното обвинение Антоанета Панчева отговаря на "Свободна Европа" с дежурното, че по случая "се работи". "Има много нови неща, въпросът е ще стигнат ли за обвинение", допълва прокурорката. Преди дни тя каза пред "Сега", че предстоят новини по този казус.

Още по темата