Quantcast
Радев: Служебният премиер ще е мъж, а изборите ще са на 11 юли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Служебният премиер ще е мъж, а изборите ще са на 11 юли

След процедурата по връчване и отказ на мандата от БСП президентът предупреди за конституционна криза
Обновена
6 154
 Илияна Кирилова
Президентът Радев даде мандата на лидера на БСП Нинова, но тя и придружаващите я съпартийци го отказаха.

Президентът Румен Радев обяви, че служебният премиер ще е мъж и потвърди, че предсрочните избори ще са на 11 юли. „Служебното правителство, като всяко друго служебно правителство, ще служи на България - това е негов дълг и право по Конституция. Датата е 11 юли за изборите! Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото, по Конституция, трябва да се спазят тези „ не повече от два месеца“. Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че изборите отиват на 4 юли, а Централната избирателна комисия не може да подготви изборите за 4 юли, защото няма да има време - тези 60 дни цикъл“, разясни той пред журналисти в пещерското село Радилово. На въпрос на журналисти кой ще е новия служебен премиер Радев лаконично отговори "мъж", но отказа каквито и да е подробности.  

По-рано през деня президентът Румен Радев призова политическите сили да избистрят приоритетите си, да обмислят поведението си и да търсят единодействие, иначе страната рискува да навлезе в конституционна криза след новите избори. Той направи изказването в 11 часа днес пред лидера на БСП Корнелия Нинова, след като секунди по-рано й връчи мандат за съставяне на правителство, а тя го върна. Според Радев партиите трябва да се сближат около приоритети като възстановяване на демократичните институции, на върховенството на закона, борба с пандемията и бедността. И да се формира единство "в името на България", което да роди стабилно правителство. В противен случай ще настане именно кризата, за която предупреди.

Мандатът за БСП бе третият, който президентът връчи след изборите на 4 април, съгласно конституцията. Това бе и последната възможност да се избегне вот през лятото. Но БСП върна мандата очаквано, след като още на 1 май партията взе решение за отказ. Пред президента Нинова заяви, че БСП е протегнала ръка към "Има такъв народ" и другите формации от протеста, за да има правителство в името на националните приоритети, но ръката е останала неприета. Докато течеше процедурата за мандата, Радев, Нинова и придружаващите я лица от БСП чуваха скандиранията на митингите, които течаха междувременно пред сградата.

Другата седмица Радев ще разпусне парламента и ще назначи правителство. Желанието му е новата Централна избирателна комисия (ЦИК) да заработи успоредно с разпускането на Народното събрание. Самото президентство е разработило спешен график за подготовка на комисията, съгласно новите правомощия на държавния глава. Стремежът е служебният кабинет също да заработи на високи обороти. Целта на всичко това е да се избегне хаос. "Изборите се очертават да са на 11 юли", каза още Радев.

Президентът съобщи на Нинова, че възнамерява да покани в служебното правителство експерти от левицата, участвали и в предишния кабинет на държавния глава. Нинова благодари, но отвърна, че желае да знае имената предварително, за да бъдат обсъдени от Националния съвет на партията. Малко по-късно тя сподели пред журналисти, че е възможно вотът през лятото да доведе до ниска активност.

 

Христо Иванов: Досега бяхме "срещу", вече трябва да сме "за"

Случващото се в президентството повлече реакции и на други политически сили. "Дължим на избирателите много по-ясен отговор всички какво управление си представяме. Миналата кампания беше доминирана от това против какво управление сме. Управлението на ГЕПБ приключи, тоест изпълнихме една от големите задачи. Сега трябва да си говорим "за" какво управление сме", заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов пред журналисти. Според него и друга голяма задача предстои - махането на Иван Гешев. "Ние ще имаме ясни отговори на тези въпроси", каза Иванов. Той е на мнение, че новият вот няма да повтори резултатите: "Истината е, че се намираме в много сериозно разместване на политическите пластове. Нищо няма да е същото". 11 юли е подходяща изборна дата за ДБ, тъй като на този ден през 2020 г. се проведе едно от събитията на Росенец. "Ще не бъде попътен вятър", каза Иванов.  

Стана ясно още, че той не харесва някои от промените, които гласува настоящото Народно събрание. "Факт е, че бяхме принудени от политически реалности измененията в Изборния кодекс да минат твърде бързо. Не мога да кажа, че съм доволен от този законодателен подход. Той беше принудителен. Следващият парламент ще трябва да направи много по-задълбочена реформа. Професионална ЦИК, виждате сега продължава популизмът с финансирането на партиите... (има предвид течащият в същия момент дебат в НС - бел. авт. ). Трябва да има промяна, но не такава!", коментира Иванов. Според него не е страшно Конституционният съд да се произнесе за ИК, както настоява ГЕРБ, защото становището на съда придава допълнителна стабилност на нормативните актове.

 

Станислав Балабанов, ИТН: Очаквайте сериозен вот в чужбина!

Изказване дойде от редиците на "Има такъв народ" (ИТН): "Президентът има абсолютното право да насрочи дата за изборите. Щом преценява, че е възможна 11 юли, нека да бъде тя. Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са провеждани лятото, ще видите, че избирателната активност е изключително сериозна. Очаквам българският гражданин да си прави сметката, гледайки какво се случва в Народното събрание, колкото и кратко да беше то. Ще видим какъв ще бъде вотът му.  Всеки, който има право да гласува, ще може да го изрази по демократичен начин. Очаквам сериозен вот в чужбина! Огромна част от българите в чужбина не успяха да гласуват сега заради сложните и сбъркани правила на стария Изборен кодекс“, заяви депутатът Станислав Балабанов. А на критики, че новите изборни правила повишават тежестта на гласовете от Турция, той отговори: „България е там, където има и един българин“.

 

"Ами мачовете?!"

Партийната дискусия бе обогатена от уникално изявление на шефа на БНТ Емил Кошлуков. "Доколкото разбирам, много е вероятно изборите да бъдат на 11 юли. Тогава е финалът на Европейското първенство по футбол. БНТ е закупила правата за излъчването му срещу значителна сума", написа той във "Фейсбук". И помоли датата на изборите да бъде съобразена с "аргументитке на феновете и телевизията". 

Още

ДПС сравни кабинета на Радев с управлението на ГЕРБ

24.09.2021

938
ГЕРБ и ДПС се хвърлиха срещу Радев и правителството

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6625
Маркет Линкс: ГЕРБ взема над 22.5%, а ИТН вече е трета сила

23.09.2021

Обновена

11073