Quantcast

Медия без
политическа реклама

Как да лъснем стъклените чаши

Оцет и ориз успешно борят петната и помътняването на стъклото

Pixabay

Дори най-красивите стъклени чаши с времето губят блясъка си, а и по новите все остават "пръсти" и други следи от употребата - дори след старателно измиване. Проблемите са решими, при това не са необходими някакви специални скъпи препарати.  

Ако миете съдовете на ръка, изпълнете следната рецепта за блясък: смесете суров ориз с чаена лъжица оцет, няколко капки веро или друг измиващ препарат и долейте вода. Напълнете с разтвора изцапаните чаши и разклатете. Ако замърсяването е много упорито, може просто да оставите любимата си чаша или ваза да пренощуват в оцет с вода. На сутринта стъклото ще е като ново, твърди сайтът Tips And Tricks. 

Производителите на съдомиялни машини също съветват да се ползва оцет срещу помътняването на стъклото. Сипете малко бял оцет в плитък съд и го сложете в машината, подредете чашите и стартирайте нормален цикъл за миене, без да добавяте препарат. При упорити петна сложете чашите в купа с топла вода и оцет и ги оставете накиснати за малко, след което продължете с описаната по-горе процедура, препоръчват специалистите на "Бош".

Помътняването на чашите може да се дължи на котлен камък или на корозия на стъклото.

Лимоновият сок е идеално средство срещу котлен камък, при това оставя приятен аромат в съдомиялната. Лимонът се срязва на две, поставя се в в кошницата за прибори, пускате машината, без да слагате препарат, и оставяте лимоновата киселина да си свърши работата. Можете да използвате парче лимон и за директно третиране на стъклото за връщане на блясъка.

Пастата за зъби също е враг на котления камък. Нанесете малко количество (добре е пастата да е чисто бяла и да не е гелообразна) върху стъклото и разнесете с мека влажна кърпа. Същият трик работи и за почистване на батериите в банята.

Котленият камък се появява, когато водата е твърда. Затова е добре да използвате омекотители в съдомиялната машина. Също така може да добавяте сол при плакненето. 

Ключови думи:

спести, стъклени чаши

Още по темата