Quantcast
Морално ли е завръщането на Михайлов начело на БФС? | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Морално ли е завръщането на Михайлов начело на БФС?

Подалият оставка президент уверява, че върши всичко в името на доброто на футбола, но въпросът е защо това се случва точно сега
1 327
 СПОРТАЛ
Борислав Михайлов (в средата) умува как да започне изявлението си относно завръщането си на президентския пост, а досегашният и.д. шеф на БФС Михаил Касабов (вляво) се е умислил вероятно над напразните си усилия да проведе конгрес на 25 юни.

"Оттеглих се, защото съм отговорен човек, и по същата причина се връщам"... "Връщам се да свърша тази работа, за която бях избран"... "Връщам се с пълни сили да работя за българския футбол"... Все думи от изказването на Борислав Михайлов след заседанието на Изпълкома на БФС в сряда. Изпълком, на който той се появи ненадейно, за да обяви, че оттегля оставката си, подадена през октомври 2019 г.

Той не бе присъствал на сбирките именно от тогава. 558 дни - сам ги бе броил. Явно му е липсвало, защото не скри неколкократно задоволството си, че отново поема контрола. "Починах си и съм готов за вас. Беше ви скучно без мен", обърна се към медиите. След което увери, че през това време е станал друг човек, помъдрял, осъзнал къде е сбъркал. "Промених се много. Видях грешки в себе си и в общите решения с моите колеги". 

Лошо няма - хората казват "За един бит сто небити дават". А и Михайлов, де юре, е в правото да оттегли оставката си. Това обаче елиминира възможността за предсрочен конгрес на 25 юни, защото няма да има какво да се гласува там (освен може би неоттеглените оставки на членовете на изпълкома Атанас Фурнаджиев, Петър Величков, Камен Костадинов и Валентин Михов - те поне показаха постоянство). Но всичко вече е решено - отиваме направо към редовен конгрес през февруари 2022 г., т.е. Димитър Бербатов, който само ден по-рано обяви кандидатурата си за президент, ще трябва да почака. 

Дотогава обаче едва ли ще бъде намерен ясен отговор на два основни въпроса - доколко морална е постъпката на бившия капитан на националния отбор и защо той взе решението точно сега. Дали пък жокерът за втория въпрос не е във факта, че това заседание на изпълкома бе първото, откакто Бойко Борисов е в оставка? Защото не забравяме, че именно той каза през октомври 2019 г. по адрес на Боби: "Ако искат да му взимат оставката, ако искат - да не му я взимат. Но с него ние няма да работим. Ако искат да си го държат още 100 години". И Михайлов напусна...

Що се отнася до морала с оттеглянето на оставката - почти всички членове на изпълкома предпочетоха да не коментират това. Направи го само обявилият се за опозиционер Петър Величков. "От юридическа гледна точка Боби Михайлов е в правото си да си оттегли оставката. Друга е моралната страна...", многозначително каза бизнесменът, който е част от екипа на Бербатов. Самият Бербатов пък още по-рано каза: "В случая с Боби Михайлов и неговата оставка си мисля, че ако тази оставка бъде оттеглена, няма да бъде морално".

Кой е прав - всеки трябва да отсъди по съвест. Но интересно, че президентът се върна в БФС въпреки ясната позиция на един от най-приближените му в изпълкома и въобще - бившия депутат от ДПС Камен Костадинов, който бе заявил: "Няма никакво значение какво мислим за себе си, след като обществото не е доволно от нас и ни освиркват, когато ходим по стадионите. Ясно е, че трябва да се подадат оставки, да се предложи нова рецепта и да се търси ново доверие".

Но не бива да търсим логика в ходовете на Михайлов, на когото лупингите не са му чужди. Та нали тъкмо на 15 октомври 2019 г. той първоначално отказа да подаде оставката, поискана му от Борисов. После си я подаде, той си знае защо.

По-скоро трябва да обърнем внимание какво ще се случва през следващите месеци. Дали наистина ще видим Михайлов да тласне футбола ни към положителна промяна, каквато очакваме от избирането му през октомври 2005 г. насам. Сега той обеща доста неща - да попълни администрацията с нови хора, да намери нови спонсори, да подобри работата с УЕФА. "Ще се постарая в следващите месеци да се стегнат редиците", обеща също той, впрочем. Дали пък вече не се работи тъкмо в насока затягане на редиците. Писменото желание на 353 клуба Михайлов да оттегли оставката си и да няма предсрочен конгрес говорят в тази насока. За инициативата сред клубовете да подписват декларации (доброволно или не), че не желаят да се проведе конгрес на 25 юни, се знаеше и в. "Сега" информира за това. БФС веднага отрече, но пък после Бербатов и Петър Величков потвърдиха, че също са получавали подобни сигнали.

Факт е, че мнозинството от клубовете - 353 от общо 551 редовни членове са си 64% - по някаква причина продължават да подкрепят Михайлов. Затова и той подхвърли, че Бербатов първо трябва да убеди клубовете, които били суверенът, избиращ президента. Понякога това е сложна задача, колкото и добри да са намеренията на Бербатов или останалите кандидати. Защо ли? Може би истината се крие в думите на Петър Величков, след като научи за връщането на Михайлов: "Ключов ще е въпросът какъв конгрес ще бъде организиран. Ако направим конгрес по български, както бяха правени последните няколко конгреса, за президент на футболната централа можем да изберем и Генчо Пушката от Койнаре"...

Още

ПЪРВА ЛИГА, II КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

01.08.2021

Обновена

569
Немощният "Левски" претърпя втора поредна загуба

31.07.2021

Обновена

1767
Не има ли, а кой е пилотът в "ЦСКА-София"?