Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС се хвърлиха на амбразурата за спецсъда

Закриването на спецправосъдието мина на първо четене в правната комисия

стопкадър Дневник
Дани Каназирева (третата от ляво надясно) толкова разпалено защитаваше спецправосъдието, че шефът на правната комисия Радостин Василев (ИТН) я попита дали представя позицията на прокуратурата.

ГЕРБ и ДПС се хвърлиха в защита на специализираните съдилища и прокуратури, чието закриване се предвижда от законови промени, предложени от "Демократична България". Парламентарната правна комисия разгледа на първо четене 4 проекта за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс - два от ДБ и два от "Изправи се! Мутри вън!". В крайна сметка само проектите на ДБ получиха достатъчно гласове, за да минат на първо четене. 

Очаквано, дискусията по предложението за премахването на спецсъдилищата, беше разгорещена. Стигна се до там, че Радомир Чолаков (ГЕРБ) определи проекта като политически рекет и поставяне на пистолет до челото. Депутатите нямали полезен ход - ако не бъде подкрепен проектът, депутатите ще бъдат обвинени в корупция и затова нямат полезен ход. Според Чолаков проектите трябва да се внасят с толкова подписи, колкото гласа са нужни за приемането им. Само така означавало, че това е волята на обществото. А под проектите на ДБ имало само по три подписа и затова не било ясно дали това не са частни интереси.

Един от вносителите - Атанас Славов от ДБ, посочи, че тези органи станаха известни в обществото с поръчковите си действия. Дани Каназирева (ГЕРБ) обяви, че закриването на спецсъдилищата ще хвърли в хаос съдебната система и това не е рационална съдебна реформа. По думите й ЕК е свалила мониторинга върху България заради добрата работа на спецсъда. Шефът на правната комисия Радостин Василев ("Има такъв народ") я попита дали представя пред колегите си становището на прокуратурата.

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова също защити съществуването на спецправосъдието, което според нея е създадено по препоръка на Брюксел. Тя се оплака и че не е поискано становището на министерството, нито на Висшия съдебен съвет, което е задължително за проекти, засягащи съдебната власт.

"Всеки опит да се постави въпроса за спецправосъдието се сблъсква със стената на статуквото", репликира Славов. И припомни, че в мониторинговия доклад всъщност говори за липса на последователни резултати в борбата с корупцията.

Прекратяване на антикорупционната комисия КПКОНПИ и разпускане на специализираните съдилища.

След това вносителите бяха обвинени от Каназирева, че промените са лобистки и че целят 300 дела за тежки престъпления да започнат отначало или да бъдат провалени.

Спецправосъдието изпълнява политически и икономически поръчки, посочи и Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън!"). Той сравни работата на спецсъда и Патриотичния акт в САЩ (федерален закон на САЩ срещу тероризма, приет през октомври 2001 г. и действал до 2015 г., бел. ред.) Единственото нещо, което е постигнато безусловно, е нарушаването на правата на стотици хиляди американци. Съотнесено към мащабите на България - тук са нарушени правата на стотици българи, обясни Хаджигенов. И допълни, че ефективността и на спецсъда и на Патриотичния акт е кръгла нула.

Хаджигенов посочи, че "основната купчина присъди на спецсъда са по споразумения, които се дължат на възможността прокуратурата да повдига и поддържа обвинения без доказателства".

Според Хаджигенов спецсъда заверява "щенията на главния прокурор" и няма нищо общо с правосъдието.

"Адвокатите искаме правосъдие, а не бухалка в ръцете на главния прокурор. Искаме да вземем бухалката от ръцете на главния прокурор", отговори Хаджигенов на упреците, че подкрепя закриването на спецсъда, защото това ще обслужи хора, на които е защитник.

Крум Зарков обяви, че БСП ще подкрепи закриването на спецсъда на първо четене. Но че в НПК трябва да бъдат направени и други промени - например да се премахне фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния. "В спецсъдилищата са концентрирани абсолютно всички обществено значими дела. Съдът се превърна в съд на самата власт", посочи Зарков. И продължи, че продължаващият мониторинг на Брюксел е доказателство за провала на реформата. "Партньорите на България нямат доверие в правосъдната ни система. Няма доверие, защото имат очи и уши. Виждат как някои ги карат като мечка", каза Зарков.

Хамид Хамид (ДПС) обясни защо движението няма да подкрепи закриването на специализираното правосъдие - нямало дебат и не били чути становищата на всички заинтересовани страни.

БЕЗ ПОДКРЕПА

На първо четене в правната комисия не получиха подкрепа проектите на "Изправи се! Мутри вън". Идеята им за промени в съдебния закон предвиждаше съдиите вече да могат да участват в избори като кандидати от непартийна или гражданска квота, или като независими кандидати. А с ревизия на НПК се възстановяваше възможността, ако някой е бил обвиняем за тежко умишлено престъпление повече от 2 години, да може да поиска делото му да бъде внесено в съда, или прекратено.

Още по темата