Quantcast
Лъсна как Борисов заблуди всички за стадиона на "Ботев" (Пд) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Лъсна как Борисов заблуди всички за стадиона на "Ботев" (Пд)

Шумно прокламираните 25 млн. лв., отпуснати от досегашното правителство, ще бъдат достатъчни за построяването само на две трибуни
16 151
 Министерски съвет
Борисов заедно със спортния министър Красен Кралев по време на предизборното посещение на ст. "Христо Ботев" на 11 април, когато на тогавашния премиер му се дощя да има финал от евротурнирите на този стадион.

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив няма да е готов в обозримо бъдеще да посрещне финал от европейските клубни турнири. Такова крупно за България събитие беше обещано от Бойко Борисов на 11 април, когато вече като премиер в оставка посети съоръжението.

"Ще стане едно прекрасно съоръжение. Да сме живи и здрави, мога да им обещая, стане ли готов стадионът един финал на купа, не българска, ще ви издействам. Такава е политиката на УЕФА и на всички останали - държавите, които са вложили пари в съоръжение, ги награждават. Дали супер купа, няма значение. Тука на този стадион ще се изиграе. Браво момчета, много сте напреднали!", каза той на работниците в присъствието на спортния министър Красен Кралев и доскорошния областен управител на Пловдив, а вече депутат от ГЕРБ Дани Каназирева. А по-късно изтъкна във "Фейсбук": "25 млн. лв. отпуснахме за строежа на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Работи се активно по обекта, като наскоро започна и наливането на бетон на централната трибуна. Освен на строителите, благодаря и на ръководството на клуба, както и на феновете, които са силно ангажирани с този проект и оказват голяма подкрепа. Надявам се, че след като бъде завършен - стадионът ще може да приеме финал на голям европейски клубен турнир по футбол."

 

Освен 25 млн. лв. за "Колежа", осигурихме и 12 млн. лв. за ремонт на стадион "Локомотив". Близо 48 млн. лв. са инвестирани за реконструкцията, модернизацията и оборудването на стадиони в България през последните години. С отпуснати от ММС средства до момента са изградени осветителни системи и са модернизирани терените на стадионите в Русе, Варна (ст. „Тича“), Горна Оряховица, Велико Търново, Монтана и Кърджали.

Posted by Boyko Borissov on Sunday, April 11, 2021

Всъщност обещанията на Борисов далеч не се припокриват с реалностите. Оказа се, че с отпуснатите 25 млн. лв. от правителството ще могат да се завършат само две трибуни, при това няма да останат средства за реновиране на терена, а те ще бъдат осигурени от общината. Това стана ясно от писмо на зам.кмета на Пловдив Пламен Райчев до Гражданския съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион "Христо Ботев".

Ето и пълният текст на писмото:

"Във връзка с постъпило заявление от СДРУЖЕНИЕ ПФК БОТЕВ с Вх.№ 21КЛ- /19.04.2021г. относно изпълнение на строеж, част от общинска спортна инфраструктура- стадион "Христо Ботев“ гр. Пловдив и поставените от Ваша страна въпроси, Община Пловдив в качеството си на Възложител изразява следното становище:
По въпрос №1 - В изпълнение на откритата процедура по Закона за обществените поръчки и сключения договор за строителство, изпълнителят - "ДЗЗД КОЛЕЖА“ в срок е представил изготвения от него финансово-строителен план, съгласно който в етап едно е предвидено да бъдат изпълнени всички дейности по част пътна: вертикална планировка, всички подготвителни дейности, реализиране на грубия строеж на всички сектори- А,Б,В,Г, изпълнение на всички довършителни работи по сектор А (в обхват определен от проектантите), всички довършителни работи по сектор Г (в обхват определен от проектантите), изпълнение на фасадна дограма по всички сектори, изпълнение на врати в сектор А, изпълнение на всички предвидени обработки по трибуни, а именно - полагане на хидроизолация, парапети, мрежи, преградни стени, монтаж на седалки в сектор А и Г
След съгласуване на гореизброените строително-монтажни работи с проектантския екип и строителния надзор на обекта е потвърдено, че в този си вид и обем стадионът ще може да се ползва за мачове от българското първенство и за купата на България.

По въпрос №2 - Община Пловдив е възложила изпитване на наличните седалки (закупени от Община Пловдив по друга процедура по ЗОП) на пластмасов продукт по показател: устойчивост на огън, съгласно изискванията на чл.64 ал.2 за продукти от пластмаса- V-0 ,БДС EN 695-11-10 "изпитване на опасност от пожар .част 11-10: изпитвателни пламъци, хоризонтален и вертикален метод за изпитване с пламък с мощност W от Наредба №1з-1971/2009 за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар."
След предоставяне на резултатите от изпитването и анализ на същите може да се изготви становище за съответствието на наличните седалки с изискванията на УЕФА.

По въпрос №3 - В настоящата поръчка не са предвидени мероприятия за ремонт на терена на стадион "Ботев".
Община Пловдив е поела като ангажимент възстановяване на тревното покритие на терена с цел нормалното му използване. Възложено е и на проектантски екип на обекта да предостави техническо решение за възстановяване на тревното покритие включващо проекто-сметна документация, на базата на която, средствата за възстановяването му ще бъдат планирани в бюджета на Община Пловдив."

Още през януари шефът на фирмата ПИМК, която спечели поръчката за довършване на стадиона - Илиян Филипов, обяви в интервю пред bTV, че отпуснатите 25 млн. са крайно недостатъчни и са нужни още 25 млн. - от тях 10 млн. за получаване на лиценз за мачовете в Първа лига и още 15 млн. - за да бъде изрядно съоръжението пред УЕФА. Още тогава Филипов изрази готовност компанията му да вложи 10 млн., поне да се играят мачове от българското първенство на "Христо Ботев". Но и до момента няма никаква индикация откъде ще дойдат останалите 15 млн. лв., които са нужни, за да бъде сбъдната мечтата на Борисов на този стадион да се играе голям мач на европейско ниво.

Историята със строежа на "Христо Ботев" се точи вече 8 години. Старият стадион бе съборен по времето, когато собственик на "Ботев" (Пд) беше банкерът Цветан Василев. Той също имаше намерение на направи съоръжение, което да приема дори финали от евротурнирите. След фалита на КТБ и оттеглянето на Василев от клуба обаче строежът замря. Той беше подновен от един от следващите собственици на отбора - бизнесменът Георги Самуилов. Дори тогава това беше отбелязано със събитие, на което присъства отново Борисов и се чуха пак гръмки обещания за красив стадион. Но скоро след това Самуилов обяви, че няма възможност сам да довърши строежа. След молби и протести от страна на фенове на "Ботев" (Пд) Бойко Борисов отпусна въпросните 25 млн. лв. С тях се очаква "Христо Ботев" да бъде приведен до състояние да може да приема мачове от вътрешния шампионат през февруари 2022 г. Засега обаче - само на две трибуни...

 

 

 

Още

Саша Илич посочи 6 ключа към успеха срещу "Базел"

17.08.2022

198
Тънките сметки още държат футбола ни далеч от Европа
Стойчо Младенов се отказа от треньорството заради "ЦСКА 1948"

17.08.2022

1090