Медия без
политическа реклама

Десетки преподаватели в УНСС стоят зад уволнения заради Борисов доцент

Академичната общност написа отворено писмо до ректора с призив колегата им да бъде възстановен на работа

27 Апр. 2021
Илияна Кирилова

Огромна част от академичната общност на УНСС се застъпи за своя колега доц. Мартин Осиковски, уволнен дисциплинарно заради публичен ропот срещу предизборна изява на Бойко Борисов на територията на столичния университет в навечерието на изборите на 4 април. Десетки преподаватели се подписаха под отворено писмо до ректора проф. Димитър Димитров с призив колегата им да бъде възстановен на работа.

"Ние, долуподписаните преподаватели от Университета за национално и световно стопанство, изразяваме категоричното си несъгласие и неприемане на дисциплинарното уволнение на колегата ни доц. Мартин Осиковски. Това е безпрецедентен акт в стогодишната история на УНСС.

Подобно управленско решение противоречи на академичния дух и уронва престижа на нашия университет.

Настояваме да преосмислите позицията си за уволнението на доц. Осиковски и да го възстановите на длъжност, както и да предприемете действия за реабилитиране на сериозно накърнения публичен образ на УНСС", гласи текстът на писмото.

Под него към момента са се подписали 57 преподаватели във висшето икономическо заведение, като списъкът се опреснява на всеки шест часа.

Отделно в интернет беше създадена петиция в подкрепа на уволнения доцент, която за последните пет дни беше подкрепена от близо 6200 студенти, университетски преподаватели и граждани.

Засега обаче ректорът остава непреклонен в решението си за дисциплинарно уволнение заради "уронване на престижа" на вуза. Проф. Димитър Димитров се зарече да преосмисли позицията си само ако доц. Мартин Осиковски представи "и най-малкото доказателство" за извършена агитация в УНСС от премиера на 2 април. Което е абсурдно, предвид факта, че посещението на Борисов влезе в предизборната сводка на ГЕРБ.

Уволненият доцент Мартин Осиковски може да се върне на работа в УНСС, ако представи "и най-малкото доказателство" за извършeна агитация там на 2 април. Това стана ясно от специално изявление на ректора проф. Димитър Димитров днес.

Още по темата