Quantcast
Д-р Георги Миндов: Вече трябва да се бием за ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Д-р Георги Миндов: Вече трябва да се бием за ваксини

Стигна се до саморазправа между лични лекари и охраната на столичната РЗИ
Обновена
3 695
Д-р Георги Миндов

"Вече трябва да се бием за ваксини. Няма график и организация. Трябва всеки да получава по реда на пристигане. Ние сме "зелени коридори", при нас могат да се ваксинират всички. Няма телефон, дори не знаем какви ваксини има. Много от колегите имат неизпълнени заявки от януари месец. Поставили сме проблема пред РЗИ-София". Това заяви д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари, пред БНТ.

По негови думи  "целият административен хаос е от едни опашки, едно чакане, унижението премина във физическа саморазправа в РЗИ. Конфликтът дойде от куриер, който пререди 3-часова опашка, хора без вода и без тоалетна".

Заради лошата организация напрежението ескалирало до сбиване между лични лекари и охраната на столичната РЗИ. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението, съобщава подробности Нова тв.

"Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице! РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога - дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги. Многократно директорът на СРЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната й структура за създаването на организация, но за съжаление до този момент няма такава. Напрежението пред сградата на СРЗИ създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса”, заявиха в официална позиция от РЗИ.

Д-р Георги Миндов от своя страна коментира, че няма конфликт между личните лекари и лечебните заведения, а има неравнопоставеност при получаване на ваксините.

Според него трябва да има разделение между личните лекари и големите ваксинационни центрове.

РЕД

"Искаме да има ред. "Информационно обслужване" изготвя софтуер, с който ще става електронно записване, но не е ясно кога това ще стане факт. 400 лечебни заведения чакат за втора доза и не могат да отлагат", добави д-р Георги Миндов.

Той отбеляза, че там, където е извършена имунизацията, трябва да бъде издаден сертификатът, като е безплатен, а един личен лекар може да откаже издаването му само по технически причини.

Общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска също коментира, че няма организация при начина на получаване на ваксините и призова за промени и въвеждане на ред от страна на РЗИ-София.

Още

БНТ ще продължи да излъчва безплатно олимпийските игри

16.01.2023

241
Здравното министерство опакова ваксини като подарък за Малдивите

15.01.2023

1026
Два случая предизвикаха напрежение срещу лекари във Враца и Бургас

11.01.2023

956