Медия без
политическа реклама

Приходите от данъка "Дянков" съвсем пресъхнаха

Облагането на лихвите от банковите влогове вкара само 5.6 млн. лева в бюджета за година

Архив СЕГА

Облагането на доходите на българите от спестяванията им в банките става все по-незначителен източник на приходи за бюджета. За цялата 2020 г. от данък "лихви", който е 8% от размера на дохода, в хазната са влезли едва 5.6 млн. лева. Това  става ясно от годишния отчет на НАП за събраните налози. 

 

Данъкът е сравнително нов за страната ни. Той бе прокаран от бившия финансов министър Симеон Дянков през 2012 г. и влезе в сила от следващата година (въпреки че срещна огромен отпор от всички страни и дори в ГЕРБ имаше известна съпротива). Основните аргументи на противниците на данъка бяха, че той наказва спестовните. Самите банки бяха против държавата да им създава допълнителни бюрократични задължения - да начисляват и внасят данъка.  Дянков обаче настояваше, че така само за година ще вкара спасителни 120 млн. лева в бюджета, който тогава бе в тежко състояние.

Данъка ще го усетят само богатите, които имат големи влогове, "успокояваше" по онова време премиерът Бойко Борисов.Борисов: От данъка върху лихвите от влоговете ще пострадат хората с много  пари в банка - От деня Интересен "детайл" е, че заместникът му имаше и други идеи за "гарниране на постната бюджетна пица"  - чрез облагане на доходите на гражданите, спечелили от хазартни игри и от борсови сделки. Такива данъци обаче не бяха въведени. 

 

Постъпленията от данъка върху лихвите никога не достигнаха поставената от Дянков цел, а с времето непрестанно се смаляваха, за да стигнат дъното си през миналата година. Това се случва на фона на ударно увеличаване на спестяванията в банките.  По данни на БНБ "белите пари за черни дни", които българите държат на влог, вече са над 61 млрд. лева. Тогава защо приходите от данък "лихви" са на изчезване?

Всъщност парадокс няма - наред с ръста на депозитите и влоговете има и друга неотклонна тенденция - непрекъснато намаляване на лихвите, които вече са символични - клонят към нулата. Именно това е основната причина при многомилиардната маса пари хората да получават съвсем микроскопични лихви и съответно банките да начисляват и внасят в хазната съвсем дребни суми като данък върху дохода, който изплащат на клиентите си. 

Както се вижда от данните на НАП, приходите за цялата минала година от данък "лихви" са едва 5,6 млн. лв., което е с 9%  по-малко в сравнение с 2019 г. Данъкът върху лихвите по депозитни сметки на граждани формира 0,2% от общите приходи от данъци върху доходите на физически лица, пише в отчета на НАП за 2020 г.

 

КОЛКО

При въвеждането на данъка лихвите бяха в пъти по-високи - по срочните депозити варираха около 5-6 процента. В момента банките масово са свалили лихвите под 1 на сто. Така ако имате 10 000 лева на влог и сте успели да договорите банката да ви плаща 1%  лихва, т.е. 100 лева годишно, този доход се облага с 8% и хазната прибира 8 лв. данък.  При лихва 0.1% налогът е 80 ст. 

 

ДОКОГА 

Преди години БСП  се заканваше да отмени данъка "Дянков", ако вземе властта, но така и не изпълни обещанието си. Десните партии и много независими икономисти периодично критикуват  облагането на доходите от спестяванията като ненужно бреме за данъкоплатците, което няма особен принос към бюджета, и настояват то да бъде премахнато. 

Ключови думи:

данък върху лихвите