Медия без
политическа реклама

Ваксината "Янсен" ще се прилага у нас без ограничения

Част от нея ще се насочи към по-труднодостъпни групи - като ромите, и в туристическия бранш, където има нужда от бърза ваксинация

26 Апр. 2021
Илияна Кирилова

"Нашето решение е да се използва ваксината на "Янсен" без ограничения". Това обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му тя ще започне да се разпределя към РЗИ-тата у нас след сряда, когато очакваме още една доставка от тази ваксина от 14 000 дози - така и наличната, и новата пратка ще се разпрелят едновременно.

Първата партида от ваксината "Янсен" на компанията "Джонсън и Джонсън", получена у нас преди време, в момента стои на склад заради съмнения, подобно на "Астра Зенека", за връзка между поставянето й и рядък вид тромбози. Досега се чакаше решението на Агенцията по лекарствата на Съединените щати, което е положително, посочи Кунчев. 

"Становището на институциите е, че може да бъде ползвана. Има риск, но броят на случаите е малък. При "Янсен" говорим за 1 случай на 1 милион и затова няма допълнително ограничение. Има информация от Австрия, Испания, Унгария, Чехия, че стартират ваксинирането с "Янсен" без ограничения", каза шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. По думите на доц. Кунчев, както и при ваксината "Астра Зенека", просто е необходимо по-голямо внимание при поставянето й при жени под 60 г., такива, които са имали тромботични прояви и др.

Здравните власти съобщиха, че планират да насочат част от ваксината "Янсен" към по-труднодостъпни групи, като ромското население, както и където има нужда от по-бърза ваксинация, например туристическия бранш. Заявеното желание в бранша било от около 80 хил. души. Причината е, че тя е еднодозова и веднага след имунизация ще има възможност да се издава ваксинационен сертификат.

 

ВАКСИНИ ИМА, ЖЕЛАЕЩИ - НЕ

На фона на голямото количество ваксини, които пристигат и ще пристигат у нас тези дни, желаещите да се имунизират срещу коронавирус български граждани стават все по-малко. Лични лекари пък вече се виждат принудени да събират и чужди пациенти - не само от своята пациентска листа, само и само, за да ополвотворят получените флакони.

"Налице е затихване на интереса към ваксините. Затихва общо желанието, стимулът, мотивацията на хората", коментира пред БНР д-р Георги Миндoв, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. "Просто вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане. Едно затихване на интереса въобще към всякакъв вид ваксини. Този процес не можем да го контролираме", заяви той. По думите му всичко това се случва на фона на налични вече ваксини - само днес у нас например пристигнаха 138 060 дози от ваксината на "Пфайзер" и 14 400 дози от ваксината "Астра Зенека".

Доскоро личните лекари бяха неглижирани в процеса по имунизация, като едва наскоро бе решено те да получават половината от пристигналите у нас дози ваксини, а другата половина - да се разпределя към ваксинационните центрове. Д-р Миндов разказа, че вече разполага с ваксини на "Модерна" и "Астра Зенека". По думите му в списъка му има трима желаещи за "Пфайзер", но му липсват други трима, за да отвори един флакон. От пациентите му, ваксинирани с първа игла с "Астра Зенека", няма отлив за втората доза, към него няма запитвания за "Янсен", нито за "Спутник", свидетелства още той.

Шефът на софийските общопрактикуващи лекари посочи и, че от този месец джипитата ще могат да ваксинират и лица извън пациентските им листи, както и неосигурени - т.е. общопрактикуващите лекари вече ще работят "като зелени коридори". Според него обаче празничните дни около Великден са неудачни за ваксиниране при личните лекари, защото ще има само дежурни и те няма да работят амбулаторно, а ваксината на "Пфайзер" изисква специфично съхранение след размразяването.

Дали въпросните "зелени коридори" ще сработят, предстои да видим, но поне засега изглежда, че напливът няма да е голям. Лични лекари от София например отсега събират чужди пациенти, за да могат да направят групи от по 6-ма или 10-ма - в зависимост от поставяната ваксина. Те споделят информацията за наличните при тях ваксини на пациентите си, които пък поемат ангажимента да я разпространяват сред свои познати, желаещи да се ваксинират.

"Много се надявам да не е така", коментира Ангел Кунчев новините за стихване на интереса към ваксините. Според него ако доставките станат редовни, както се случва, и хората имат реален избор, може да има нов тласък на имунизационния процес. "Вече е време за много сериозна комуникационна кампания, в която да доубеждаваме хората", коментира той.

Припомняме, че в опит да ускорят ваксинацията здравните власти обявиха, че от 30 април до 10 май ще бъдат обявени "зелени коридори" за свободно ваксиниране без предварително записан час. Днес доц. Кунчев заяви, че на сайта на МЗ вече е публикуван списъкът на центровете, които ще работят в почивните дни - става дума за 26 имунизационни пнукта. В София това са Александровска болница, ВМА, "Пирогов" и "Св. Анна". Между 30 април и 10 май хората със записани часове в електронния регистър няма да могат да се възползват от тях - те ще получат информация за преместване на датата на имунизация.

 

"АСТРА ЗЕНЕКА" НА СЪД

ЕС започна съдебни действия срещу фармацевтичния гигант "Астра Зенека" заради недостиг на доставка на коронавирусната си ваксина, съобщи Европейската комисия в понеделник. "Комисията миналия петък започна правна процедура срещу компанията AstraZeneca въз основа на нарушения на предварителното споразумение за покупка," каза говорителят на ЕК Стефан Де Кеерсмекер, цитиран от БГНЕС. "Някои условия на договора не са били спазени и компанията не е била в състояние да излезе с надеждна стратегия, която да осигури навременната доставка на дози", коментира той. По думите му акцията е стартирана "от името на 27-те държави-членки, които са напълно подкрепили на тази процедура". До момента "Астра Зенека" е доставила само 31 милиона от 120 милиона дози, обещани за ЕС. Компанията също така беше предупредила, че вероятно ще осигури само 70 милиона от 180 милиона, които трябва да бъдат доставени през останалата част на тази година.

 

Още по темата