Медия без
политическа реклама

Французи и германци са "ваксинирани" с физиологичен разтвор

Пожар в COVID клиника в Багдад уби 90 пациенти

25 Апр. 2021Обновена
аа.com
Вътрешността на болницата в Багдат е почти напълно унищожена

140 души в Североизточна Франция са инжектирани с физиологичен разтвор вместо с доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", съобщи БНР, позовавайки се на "Франс прес". От университетския болничен център в Реймс почертават, че това няма да има последици за здравето им, но не уточняват как се е стигнало до грешката. На потърпевшите е предложена нова дата за имунизация.

Подобен случай има и в област Фризия, Северна Германия. Полицията разследва медицинска сестра, която заменила ваксина на "Пфайзер/Бионтех" с физиологичен разтвор. Тя обяснила на колега, че изпуснала флакона с имунизационния препарат, а после искала да скрие този факт. Става дума за 6 ваксинирани фиктивно от нея лица, но властите издирват 200 души, които са били обслужени в центъра за ваксинация на Червения кръст във Фризия същия ден - да се явят на тест за антитела, за да се види кои точно са шестимата. Полицията заяви, че е открила разследване за евентуални "телесни повреди" от медицинската сестра, като същевременно подчертава, че физиологичният разтвор не излага на риск здравето на засегнатите. "Дълбоко съм шокиран от инцидента", заяви администраторът на Фризия Свен Амбрози. Сега местните власти следят никой да не остава сам с флаконите.

 

Ирак бе сполетян от трагедия - експлозия в помощение за съхранение на кислород предизвика голям пожар в болницата „Ибн ал-Хатиб“, намираща се в района Дияла в югоизточната част на Багдад. Болницата е за пациенти с COVID-19 и двата й етажа са почти напълно изгорели отвътре.

Съобщенията за броя на жертвите цял ден бяха твърде печални. До вечерта бяха преброени 90 загинали. В гасенето на пожара са участвали около 30 пожарни бригади. По време на експлозията, според службите на гражданската защита, в болницата е имало около 120 души.

Премиерът Мустафа Ал-Казими разпореди задълбочено разследване на инцидента. Задържани са главният лекар на болницата, както и началникът на службата за сигурност и лица, отговорни за техническата поддръжка на болницата. Вече бе съобщено, че болницата не е била оборудвана със системи за пожарна безопасност, а вътрешността е била облицована с лесно запалими материали. Иракският здравен министър и кметът на Багдад бяха отстранени. 

 

Унгария обяви руската ваксина "Спутник" за най-добра, съобщи ТАСС. "Тя е най-добрата по отношение на безопасността (7-32 пъти по-малко смъртни случаи) и ефективността (2-7 пъти по-малко инфекции от COVID) на 100 000 ваксинирани ", гласи публикация на сайта на ваксината в "Туитър", цитираща официалната позиция на унгарските власти.

 

Германия планира да въведе облекчен режим за ваксинирани хора. Идеята ще бъде обсъждана в понеделник от правителството  и премиерите на провинциите. Предлага се спрямо напълно ваксинираните хора да отпадне изискването да показват отрицателен тест при влизането в магазини или на други места, където това се изисква. Те ще бъдат освободени и от карантина след завръщането си от чужбина, освен ако не идват от високорискова държава, каквато е Индия в момента.

 

Гърция удължи действащите досега ограничения за влизане на територията на страната. Новият срок на рестрициите е 6 часа сутринта на 6 май. По информация на българското МВнР, изискването за PCR тест ще важи и за деца над 5-годишна възраст. Ако тестът липсва, пътуващото семейство може и да не бъде допуснато. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен бърз или PCR тест. Междувременно в Гърция бе регистриран единичен случай на индийския вариант на COVID-19, който причини рязко засилване на епидемията в Индия.

 

Индия ще получи помощ от ЕС и Великобритания. Страната се намира в изключително тежко положение - вирусът мутира, случаите нарастват, властите не могат да оказват адекватна помощ. "Разтревожени от епидемиологичната ситуация в Индия. Готови сме да подкрепим", заяви в "Туитър" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Животоспасяващо медицинско оборудване, включително стотици кислородни концентратори и вентилатори, сега е на път от Великобритания към Индия, за да подкрепи усилията за предотвратяване на трагичните загуби на живот от този ужасен вирус“, заяви и премиерът в Лондон Борис Джонсън.

 

В БРАЗИЛИЯ крайнодесният президент Жаир Болсонаро, заплаши да изведе въоръжените сили на улицата, за да гарантира реда, в случай че ограниченията, поставени от губернаторите като мерки срещу COVID-19, провокират хаос.

"Ако имаме проблеми, имаме план как да действаме. Аз съм главнокомандващия на въоръжените сили. Нашата армия, ако е необходимо, ще излезем на улицата", каза Болсонаро в интервю за ТВ канала „A Crítica“.

Той отново разкритикува ограничителните мерки, приети от голяма част от губернаторите на щатите в Бразилия, като определи карантината, арестите и комендантския час като "абсурдни" и "страхливи".

"Ако го постановя, това ще бъде изпълнено. Нашите въоръжени сили могат да излязат на улицата един ден, в рамките на четирите реда на конституцията, за да наложат петия член", който се отнася до индивидуалните свободи. Той добави, че не може да "екстраполира" и че няма да дава повече "подробности" за своя план за действие, но увери, че вече го е обсъдил с 23-те си министри.

 

В КОСТА РИКА пък от вторник ще има нощни ограничения върху търговски обекти и превозни средства, поради ускореното нарастване на случаите на COVID-19 и заемането на 94% от капацитета на леглата в интензивните сектори в страната. До 16 май, всяка вечер след 21 ч. ще има ограничения за посещение на заведения и ползване на превозни средства

Президентът на Коста Рика Карлос Алварадо заяви в пресконференция, че страната "се бори да не достигне запълване на отделенията за интензивно лечение". 

Коста Рика регистрира 1840 нови случая за последното денонощие, като 662 души, от които 303 пациенти са в отделенията за интензивно лечение. Това са рекордни числа за с траната от началото на пандемията.

Преди Великден страната отчиташе средно по 400 инфекции на ден, но за по-малко от 3 седмици случаите се утроиха.

 

В Перу пък от утре в магазините, аптеките, галериите и на други места със струпвания посетителите ще носят по две маски. В момента там тече втората вълна от епидемията и властите са притеснени от разрастване на случаите. 

Още по темата