Медия без
политическа реклама

Мая Манолова нахлу в "Булгартрансгаз" да търси 3 млрд. лв.

Министърката на енергетика Теменужка Петкова се яви спешно и реагира: "Това е фарс, някакъв цирк!"

23 Апр. 2021ОбновенаСВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ
Стопкадър от екрана
Мая Манолова (вляво) и Теменужка Петкова (вдясно) си разменяха реплики и на раздяла чак до вратата

"Дошли сме да проверим как са похарчени 3 млрд. лева на българския народ", заяви депутатът от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова на изненаданото ръководство на държавното дружество "Булгартрансгаз". Петима членове на оглавяваната от нея парламентарна Комисия по ревизията се появиха в сградата на дружеството, за да поискат лично документи за строителството на газопровода "Балкански поток", който служи за транзит на руски природен газ през България, без да оставя никакви количества газ за българско потребление. Акцията им била предизвикана от уклончивия отговор на дружеството, че не може да предостави документите в електронен вид и в искания срок, защото са много, а и имало проблем със скенера.

Петимата народни представители бяха от "Изправи се! Мутри вън!", "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП. Поканената представителка на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева не се появи, защото трябвало да пътува за Пловдив. Задачата на тази нова временна комисия е да установи как са изразходвани средства от Министерския съвет, оглавяван от Бойко Борисов.

Изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов отсъстваше, защото по думите на негови служители бил на среща с министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Това не отказа от проверката народните представители, които заявиха, че имат търпение да го изчакат. По своя инициатива те излъчваха на живо във Фейсбук какво става в заседателната зала, където бяха настанени. Компания им правеше един от юристите на дружеството. Манолова не спираше да се удивлява, че е възможно “Булгартрансгаз” да няма скенер. “Аз съм юрист, не отговарям за скенерите”, отби атаката служителят на фирмата. 

Половин час по-късно шефът на "Булгартрансгаз" пристигна в компанията на министърката.

В Булгартрансгаз за документите по #ревизия

Posted by Мая Манолова on Friday, April 23, 2021

Теменужка Петкова лично пое отбраната на правителството, като първо направи забележка на Мая Манолова да не нарича газопровода "Турски поток" (каквото е международното му название), а "Балкански поток", защото е "100% български". "Три милиарда на българския народ", съгласи се Мая Манолова.

След това министърката обърна внимание, че става дума за обект със стратегическо значение и затова неговата документация представлява държавна тайна. Владимир Малинов добави, че съдържа и чувствителна търговска информация. Депутатите репликираха, че по закон имат право на достъп до такава информация, за да извършат проверката. "Ние знаем, че са похарчени 3 млрд. лв., но не знаем дали са вложени по предназначение", каза един от тях и разгневи домакините.

Петкова направо изригна: "Правите пиар с това излъчване. Това е обект от стратегическо значение и нямате право да излъчвате”. Не стана ясно какво е опасното да се излъчва разговор в една зала, но стриймът на Манолова така и не спря.

”Не мога да повярвам, че в XXI век вашите документи са на хартия, а не в електронен вид”, продължи да се диви Манолова.

”Вие в лъжа ли ме обвинявате?”, обиди се Малинов.

Петкова на няколко пъти се позова на държавната тайна в забавянето на документите. После реши да прати депутатите на сайта на Агенцията за обществени поръчки, където всичко било качено. Те обаче не отстъпиха. 

Накрая шефът на дружеството Малинов изтъкна обективна пречка: "Това са 700-800 хиляди страници документи. Не можем физически да ги сканираме до срока 26 април, който ни давате".
“Ако не е 26, нека да е 27”, отвърна Манолова.
“И на 27 няма да стане”, отсече Петкова. 

От този момент разговорът загрубя.

“Вие свикнахте с комфорта на предишното Народно събрание,” каза Мая Манолова.

“Вие сте свикнали с комфорта на улицата, отвърна Теменужка Петкова и продължи - Това ми прилича на фарс, на някакъв цирк.”

“Защо се държите като гузни?,” запита Манолова и настоя служителите на "Булгартрансгаз", които по думите на шефа им са 1132-ма, да се потрудят в събота и неделя, както обича да прави премиерът в оставка Бойко Борисов, и да предоставят информацията в понеделник.

Министърката Петкова реагира, че нямат причина да крият нищо, защото всичко по сделката за газопровода било прозрачно и можело да се намери на сайта на "Булгартрансгаз". В крайна сметка се стигна до споразумение ръководството да отговори писмено на коя дата може да предостави исканата информация в електронен вид.

 

Ответен удар

”Това беше вероломно нахлуване”, възмути се на спешно свикана пресконференция по-късно Теменужка Петкова. И се зачуди защо са й нужни на комисията толкова много документи. “Какво ще ги прави? Защо искат документите на електронен носител? Дали защото ще се прави проверка или защото ще се разпространява информация. Такава информация се предава по официален ред, завереноТова е “Костинброд-2 в енергетиката”, отсече тя, без да поясни какво точно има предвид. ГЕРБ ще мислят дали да не сезират прокуратурата за акцията на Манолова.
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че по този повод ще поискат оставката на Мая Манолова като председател на комисията. “Ние нямаме нужда от Мая полицая”, отсече той.

 

Препъни-камък 

Софийският градски съд спря в петък вписването на новия борд на Българският енергиен холдинг. Поводът бил установена очевидна фактическа грешка, като е направен опит в управата на мегахолдинга да бъде вписано лице, което не е участвало в конкурса, твърди Mediapool, като се позовава на пост във Фейсбук на Владислав Панев, депутат от Демократична България и съпредседател на "Зелено движение".

 

Съдът спря вписването на борда на Български енергиен холдинг, след подадена жалба за опорочаване на конкурса, който...

Posted by Vladislav Panev on Friday, April 23, 2021

 

По процедура за независими представители на борда на БЕХ са класирани двама - Диян Димитров и София Касидова. В Търговския регистър обаче е вписан само Диян Димитров, но не и класираната на второ място София Касидова. Вместо нея е направен опит да бъде вписан бившият пиар на холдинга Александър Църноречки. Той временно е изпълнявал тази длъжност, но само до избор чрез конкурс на нов независим член на управата. Самият Църноречки дори не е участвал в надпревата за независим представител в управата на БЕХ. София Касидова обжалва и съдът се съгласява с мотивите й.

След конкурса холдингът трябваше да бъде оглавен от Валентин Николов от ГЕРБ, който бе шеф на енергийната комисия от предишния парламент. Председател на съвета трябваше да е Диян Димитров, който преди дни е освободен от борда на ТЕЦ "Марица Изток 2", за да заеме новата си длъжност.

До момента няма коментар за скандала от енергийното министерство.

 

Ключови думи:

Булгартрансгаз, Мая Манолова, проверка, Теменужка Петкова

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Съд разпореди журналистът Димитър Стоянов да бъде освободен

23 Апр. 2024

Служебният премиер няма да предлага нов външен министър

19 Апр. 2024

България и САЩ правят промени в договора за първите 8 F-16

22 Апр. 2024

Съд пусна арестуван за имотни измами полицай, защото бил награждаван

19 Апр. 2024

Кирил Петков разкри фрапантни случки от задкулисието

20 Апр. 2024